Bästa fiskeplatserna i Östergötland

Fiske är ett folknöje som varje år lockar över en miljon svenskar att prova fiskelyckan. Med all rätt, fiske kan ofta bjuda på spänning, härliga naturupplevelser och även avkoppling. Det blir som en godispåse av upplevelser på samma gång.

12 januari 2022 15:55

Sverige är rikt på flera olika typer av natur och du har, beroende på var du befinner eller vad du har för resmål, chans att upptäcka Sveriges olika naturtyper, allt från hisnande fjäll i norr till myllrande våtmarker i söder. Östergötland är en av de främsta fiskedestinationerna i Sverige.

När du ska ut och pröva fiskelyckan är det såklart bra att ha rätt redskap. Kanske behöver du komplettera efter senaste fisketuren eller så är du sugen på något helt nytt. På Fishline.se hittar du allt inom fiske.  Fishline startades 2007 och man är en av de ledande Sportfiskebutikerna i. Det finns över 20 000 artiklar i lager och här finns produkter för alla sportfiskare, oavsett om du metar, spinnfiskar eller flugfiskar. 

Sverige är dessutom ett av världens sjörikaste länder. Nästan en tiondel av Sveriges yta består av sjöar. Därför är det kanske inte så konstigt att just sportfiske är så populärt när det finns flertalet fantastiska fiskevatten. Många tror att man behöver åka långt för att hitta de där riktigt häftiga platserna som bara de professionella sportfiskarna vet om, men sanningen är att bra vatten finns på alla möjliga platser och ställen i landet. 

Östergötland erbjuder ett mycket varierat och kvalitativt fiske under alla årstider. I väster finner du Sveriges näst största sjö, Vättern, med sitt klara, djupa vatten och ett trettiotal olika fiskarter. I öster finns Östersjön med sina havsvikar och Östgötaskärgården, ett stycke orörd natur som ger dig stillheten, naturen och äventyret. Kusten erbjuder ett spännande och världsberömt fiske efter grov havsöring och stor gädda. Mellan kusten och Vättern finns det gott om sjöar. Många av sjöarna, i de vildmarkslika skogarna eller på den östgötska slätten, erbjuder ett bra fiske efter stora gösar och gäddor samt att det är ett paradis för metaren.

Vättern

Vättern, Europas femte största sjö, är en unik sjö, med ett lika unikt fisksamhälle. Till följd av sjöns storlek och skiftande miljöer finns hela 31 fiskarter i Vättern. Röding, harr och öring  är arter som vanligtvis förekommer i de norra delarna.  Sik, siklöja och nors är även de i behov av stora djup och goda syrehalter och är typiska arter i Vättern.

Roxen

Roxen är en relativt grund sjö belägen i centrala östergötland. Sjön genomströmmas av Motala Ström på vägen från Vättern till Bråviken. Här hittar du både gädda, gös, och ål.

Svartån

Svartån är en å i som sträcker sig från Ormaryd i norra Småland till utloppet i sjön Roxen i Östergötland. Svartån rinner via sjön Sommen och fortsätter genom Boxholm, Strålsnäs, Mjölby och förbi Sya, varefter den rinner ut på östgötaslätten och slutligen mynnar ut i Roxen. Svartån har producerat svenskt rekord för både Färna och Sarv, och på denna sträcka förekommer även fångst av stora Mört och Sutare.

Från

Fishline