Vad kostar ett bröllop? Så håller du nere kostnaderna

7 april 2022 08:18

Börjar det bli dags att planera för er stora dag?

Pirrigt! Men då har ni också ett gediget arbete framför er.

Det är också mycket som kostar pengar med ett bröllop – och det finns många tips för att hålla kostnaderna nere. Här ger vi på Advisa er våra bästa tips.

Bröllopsdagen är oftast bland de största dagarna i livet och en dag man inte vill snåla in på. Samtidigt finns det såklart anledning att tänka smart och att inte lägga onödigt mycket pengar på saker man faktiskt kan spara på.

Enligt en undersökning av Synovate år 2010 lade svenska par i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop. Ett par av tio spenderade också över 100 000 kronor för den stora dagen.

Det är mycket pengar. Men det är också mycket som kostar.

Hur mycket kostar ett bröllop?

För ett bröllop med tillhörande fest finns det såklart mängder med utgifter. Till de största hör såklart mat och dryck för gästerna. Trerätters middag med catering kan ofta kosta över 500 kronor per gäst. Gällande alkohol till festen får du nog också räkna med uppåt 200 kronor per gäst.

Då kan du enkelt räkna den totala kostnaden med hur många gäster du har bjudit. Har du ett bröllop för 100 personer och maten kostar 600 kronor per person blir alltså matkostnaden 60 000 kronor.

En annan stor utgift är allt ni ska ha på er. Klänning, kostym, ringar, smink och håruppsättning. Många lyxiga brudklänningar kostar över 5000 kronor – och en fin kostym likaså. Ringar kan såklart kosta hur lite och hur mycket som helst – men räkna med över 5000 för er båda.

Blommorna är en annan viktig del. Räkna med ett par tusenlappar för brudbuketten och några för utsmyckningsblommor.

I runda slängar är vi nu uppe i runt 100 000 kronor. Du märker att det kan sticka i väg snabbt, och då har vi inte räknat med lokalhyra eller bröllopsfotograf. Men lugn – fortsätt att läsa så ska vi hjälpa dig hålla nere kostnaderna.

Så får du råd med drömbröllopet

Undersökningar visar att majoriteten av svenskarna använder sina sparpengar för att finansiera sitt bröllop. För att få ner dina månatliga utgifter och kunna spara mer pengar är ett bra tips att samla dina lån.

Genom Advisa kan du jämföra erbjudanden från över 35 långivare – för att ta det med lägst ränta. På så sätt kan du samla din lån till en lägre månadskostnad och ha mer pengar att spara – till bröllopet!

Så håller du nere kostnaderna för bröllopet

Varje liten del du kan få ner kostnaden på kommer att spela stor roll totalt sett. Här ger vi dig våra bästa tips för att lyckas.

• Det första tipset är att inte nämna att det handlar om ett bröllop. Företag är bra på att ta extra betalt för tjänster som hör till bröllop. Fråga till exempel om kostnaden för ett blomsterarrangemang – inte för en brudbukett.

• Använd dina kontakter. Här kan du spara mycket pengar. Du kanske känner någon som är fotograf? Då slipper du anlita en dyr bröllopsfotograf. Du kanske känner någon som är DJ? Då slipper du lägga onödigt mycket pengar på det. Tänk igenom din bekantskapskrets!

• Vill du hålla nere matkostnaderna? Bjud på buffé! Trerätters med servering är i princip alltid dyrare än att duka upp en buffé. Dessutom ger det gästerna ett bra tillfälle att mingla.

• Fixa blommorna själva. Köp snittblommor och sätt ihop till bukett själv – mycket billigare än att köpa en brudbukett.

I slutändan handlar det om att göra en budget som du tycker ditt bröllop är värt, och sen försöka hålla den. Utgå från det du själv tycker är viktigt! 

Från

Advisa.se