Tips och råd vid ansökan om lån

17 maj 2022 09:51

Funderar du på att ansöka om lån för en lägenhet eller en annan investering, men är rädd att din ansökan nekas? Nedan har vi samlat några råd hur du kan förbättra dina chanser att få lånet beviljat, vare sig det handlar om ett privatlån eller ett bolån.

Hitta rätt långivare

Det finns ett överväldigande antal långivare på den svenska kreditmarknaden och det kan vara svårt att navigera bland alla alternativ. Om du är ute efter ett bolån är din bank oftast det bästa alternativet. 

Ett privatlån från ett annat låneinstitut kan vara ett alternativ om du behöver låna lite pengar snabbt. Dessa har oftast högre räntor och kortare återbetalningstid. Det finns lånejämförelsesajter som specialiserar sig på denna typen av mindre privatlån. Till exempel kan du se snabblån här och hitta det alternativ som passar dina förhållanden bäst. 

Städa din ekonomi

Vi svenskar hör till de mest skuldsatta personerna i Europa, med enbart Danmark före oss i statistiken. Om du planerar att skicka in en låneansökan för ett större belopp, bör du först få en överblick av din ekonomiska situation.

Fråga dig själv hur mycket skulder du har i dagsläget och om du har några små lån som du lätt kan betala av. Kom ihåg att när du köper något på nätet på avbetalning påverkar det din kreditvärdighet negativt, då fakturaköp också räknas som en skuld. 

Ställ något som säkerhet

Om du äger en lägenhet eller ett hus kan du ställa det som säkerhet för att öka din chans att få lånet beviljat. Långivarna bedömer att det är mindre risk att låna till dig, då de kan kräva dig på ditt boende ifall du inte betalar tillbaka lånet. 

Du kan endast använda en villa, ett fritidshus eller en bostadsrätt som pant. Hyresrätter duger tyvärr inte. Om du vill ta lån för att köpa en ny bil kan du sätta din nuvarande bil som pant.

Lån med medsökande

Linköping hör till de städer där unga vuxna har det svårt att få bolån, trots att de har en fast anställning. Det är möjligt att ansöka om lån tillsammans med en medsökande för att öka chansen att få lånet beviljat, samt för att få bättre lånevillkor. 

När du ansöker lån tillsammans med en vän, din sambo eller en av dina föräldrar, kommer era bådas inkomster att tas i beaktande. På så vis kan du låna en högre summa till en lägre ränta.

Som huvudsökande är det du som sköter amorteringarna i första hand och den medsökande fungerar främst som en säkerhet. Om du blir av med jobbet till exempel och får problem att betala tillbaka lånet i tid, så har långivaren rätt att börja kräva pengar från den andra personen.

Naturligtvis måste du fråga lov innan du sätter någon som medsökande. Säkerställ också att personen är fullt medvetande om sin roll och vilket ansvar det innebär.

Från

matchbanker.se