Detta är ett annonssamarbete

Jämför mobilabonnemang och hitta det som passar dig bäst

25 april 2022 09:30

Antalet mobiloperatörer som finns är i dag många och det kan vara svårt att veta om man väljer rätt typ av avtal till ett bra pris. Det kan i dag vara svårt att navigera sig i den djungel som finns av operatörer och avtalstyper men det kan löna sig att jämföra och läsa på för att teckna det bästa avtalet för dig och dina behov. 

Hos jämförelsesajten Mobili letar och jämför man de bästa mobilabonnemangen utefter de förutsättningar och önskemål du har.

Alla vill ha billiga mobilabonnemang, men det är alltid som det är det bästa alternativet att bara titta på kostnaden. Om du väljer ett avtal utan att ha gått igenom både för- och nackdelar finns risken att mängden surf inte räcker, att täckningen är dålig eller att du får en bristfällig support. Det fanns totalt 14,3 miljoner mobilabonnemang i Sverige den 31 december 2020, detta visar att vi blir fler och fler som har abonnemang. 

Det finns ett flertal saker du bör titta närmare på när det är dags att jämföra. Den första är mängden surf du faktiskt gör åt, alltså hur mycket mobildata som går åt per månad. De olika operatörerna erbjuder ofta många olika abonnemang att välja mellan, men det viktigaste är att faktiskt undersöka hur mycket surf du behöver. I regel brukar det räcka med 5 Gb i månaden, om du endast besöker diverse hemsidor och använder sociala medier. Lyssnar du däremot på väldigt många ljudböcker och tittar på Netflix kan det krävas 10 till 15 Gb. Storanvändare kan i sin tur behöva upp till 100 Gb i månaden, eller kanske ett abonnemang som fri surf, där det inte finns några begränsningar överhuvudtaget. 

För att ta reda på hur täckningen ser ut i Linköping, Ödeshög eller Motala kan det vara bra att surfa in på de intressanta operatörens hemsida och klicka in på ”Täckningskarta”. Där får du sedan granska 2G, 3G, 4G och 5G täckningen för samtliga områden i Sverige. Men det kan däremot vara svårt att veta exakt hur bra hastigheter och anslutning du kommer få, endast baserat på kartan. De allra flesta operatörer täcker 99 % av landet, även om vissa passar bättre i Östergötland och andra bättre i Norrland. 

Om det absolut viktigaste är att betala så lite som möjligt för ditt abonnemang är det bra att ha några knep i bakfickan. Hos vissa operatörer kan du nämligen spara den surf som du inte använt, för att sedan utnyttja det vid ett senare tillfälle. På detta vis slipper du att hosta upp pengar för mer surf under pågående månad, eller om du gjort åt data när du varit på resande fot. 

En annan aspekt att ta med när det gäller datamängd är var du surfar. Om du mesta delen av tiden surfar på internet när du är uppkopplad till WiFi går det inte åt samma mängd mobildata. Genom ladda ned musik direkt i enheten när du är ansluten till ett nätverk slipper du streama och sparar också då surf. Detsamma gäller även för filmer eller tv-serier.

Från

mobili.se