Jämför mäklararvoden för en bättre bostadsaffär

Den ersättning som mäklaren får för att sälja en bostad kan se olika ut beroende på vad mäklaren och säljaren kommer överens om. Innan man ska sälja sin bostad är det viktigt att hitta rätt mäklare som kan sköta hela försäljningen. Genom att använda en jämförelsetjänst är det enklare att få en överblick över vilka mäklare som är aktiva i närområdet och vad de kostar.

21 maj 2021 10:44

Mäklararvodet baseras ofta på bostadens slutpris och kan vara procentuellt, fast eller som en stege. I storstäder som Göteborg eller Stockholm är ofta mäklararvoden högre, eftersom bostadspriserna är högre. På jämförelsesidan Mäklarofferters statistik för 2021 är det genomsnittliga arvodet 80 182 kronor, med en median på 73 188 kronor. Det kan jämföras med småstaden Kalmar som har ett genomsnittligt mäklararvode på 46 693 kronor och en median på 40 825 kronor.

När man ska jämföra mäklararvode i Göteborg, Stockholm och andra platser i landet så är det viktigt att inte bara titta på priset. Mäklare som är dyrare kan inkludera mer tjänster i priset, som till exempel mer marknadsföring av bostaden, styling av bostaden, fler visningar och hjälp med deklarationen efter försäljningen. En del billiga mäklare låter säljaren sköta exempelvis visningarna själv, så priset kan ibland vara vilseledande. Se därför alltid efter vad som ingår i priset innan du väljer mäklare.

Olika mäklararvoden

Det börjar bli vanligare att mäklare har fasta arvoden och då spelar inte slutpriset för bostaden någon roll. Många bostadssäljare föredrar att veta hur mycket det kommer att kosta att sälja bostaden, men sedan finns det andra som föredrar en procentuellt prissättning eller en stege. Om mäklaren får en viss procent av bostadens slutpris så kan det vara en sporre som gör att mäklaren anstränger sig mer för att få till en bra budgivning. En del anser även att en stege är en ännu bättre sporre. En stege innebär att mäklaren får ett fast arvode eller en procent upp till en bestämd summa. Efter att summan har uppnåtts så höjs arvodet. Mäklaren kan till exempel få tre procent upp till 1,5 miljoner kronor, och om bostaden säljs för 2 miljoner så får de sex procent på den resterande halvmiljonen.

En snabb jämförelse

Tjänster som Mäklarofferter låter bostadssäljare fylla i information om bostaden och det område som de säljer i. Upp till fem mäklare som finns i området kommer sedan tillbaka med en offert där det specificeras vad deras arvode är och vilka tjänster som inkluderas. Sedan kan säljaren kontakta mäklaren som passar deras behov. Tjänsten kostar ingenting för användaren. En jämförelsetjänst gör det enkelt för bostadssäljare som snabbt vill komma i kontakt med mäklare som har koll på det lokala området

Från

maklarofferter.se