Fritera mera

29 mars 2022 16:56

Redan på antiken kring Medelhavet var friteringen ett populärt sätt att laga mat och användes då främst till ägg och fisk och i de hus som saknade spis var det smidigt att fritera maten i en gryta över levande eld. Den välkända japanska rätten tempura som består av friterad fisk, räkor, bläckfisk, svamp eller grönsaker infördes till Japan av portugisiska Jesuiter och är idag en av de vanligaste japanska rätterna. I Sverige var det munkar och klenäter man först började fritera och de serverades bland annat på Gustav Vasas gästabud.

Att fritera betyder att man lägger ned mat i någon form av fett som matolja, flott eller kokosfett som normalt är upphettat till mellan 180 grader och 200 grader och friterar det tills det är klart. Man kan fritera antingen i en stekpanna, en wok eller i en panna, men det vanligaste och smidigaste är idag att fritera i en fritös.

Vilken fritös passar dig?

Det finns ett stort utbud av fritöser på marknaden och det första man bör tänka på är hur ofta och för hur många man normalt friterar för att komma fram till vilken kapacitet man behöver. Ska den användas privat, i en restaurang eller i ett storkök är också en viktig fråga innan man bestämmer sig. Du kan ha din fritös stående på ett bord eller så kan man köpa till ett golvställ att ha den på. I de flesta fritöser kommer oljan upp i en temperatur på runt 200 grader och numera finns det även induktionsfritöser på marknaden. Se också till att den fritös du är intresserad av har en inbyggd termometer.

Så friterar ett proffs

Förutom en bra fritös finns det lite annan utrustning du behöver samt några saker att tänka på. 

En stadig tång eller stekpincett gör det enklare att hantera maten som ska friteras.

För mindre matbitar är det bra att ha en hålslev för att kunna ta upp dem ur oljan.

Välj en olja med en neutral smak, som till exempel solrosolja eller rapsolja.

Torka av vatten från maten innan du friterar den.

Vänta med att fritera tills oljan blivit varm - mellan 150 och 190 grader.

Fritera matbitar i samma storlek så att det blir klara samtidigt.

Lägg gärna maten på hushållspapper efter fritering för att rinna av.

Det är också viktigt att tänka på säkerheten när man friterar och då speciellt att du inte råkar få is eller kallt vatten i oljan. Men även att inte använda redskap av plast eller gummi då de kan smälta och att inte ha något brännbart i närheten.

Från

expondo.se