Detta är ett annonssamarbete

Experternas spartips för att klara inflationen

6 maj 2022 14:28

Den ovanliga höga inflationen drabbar många. Höga drivmedelspriser, dyrare mat och stigande boräntor svider i plånboken, men det finns sätt att ta hand om sin ekonomi. 

Hur man drabbas av inflationen, som i mars 2022 uppgick till 6 procent, varierar beroende på hushåll. Klart är dock att alla hushåll på något sätt får känna av de ökande priserna, oavsett om det handlar om bensin och diesel, livsmedel, elräkningar eller boräntor som förväntas att stiga. 

Flera experter har gått ut med ekonomiråd i olika medier i samband med prisökningarna i samhället. Här sammanfattar vi några av deras tips på hur hushåll kan trygga sin ekonomi.

Smart strategi på börsen

Börsen är ett ämne som ofta kommer på tal i oroliga tider, och så också nu. Hur ska man agera när det svänger och vissa aktier kanske rasar i värde? Ett tips är att hålla sig uppdaterad och till exempel ta del av aktuella ekonominyheter hos Börskollen. En smart strategi på börsen idag inkluderar bra spridning i portföljen, kontinuerligt sparande och långsiktigt tänkande, enligt många experter. 

Eftersom kursen kan svänga väldigt fort på kort tid bör man inte investera pengar som man kan behöva inom snar framtid. Istället råder experterna hushållen att spara på lång sikt, gärna med en sparhorisont på tre år och längre. Spridningen går att förbättra genom att köpa aktier i bolag inom flera olika branscher. Aktiefonder och andra fonder kan också vara ett bra komplement för en så stabil portfölj som möjligt. Här kan man sprida innehavet mellan flera olika marknader, till exempel Sverige, Europa, USA och globalt. 

Ha koll på lånen

Med stigande boräntor är det extra viktigt att se över sina lån. Inte bara bolånet, utan också andra skulder som kan generera onödigt höga utgifter. Enligt undersökningen Sparbarometern från SCB lånar svenska hushåll allt mer. Tillväxttakten för lån var under 2021 den högsta på fyra år. Under året uppgick den totala låneökningen till 327 miljarder kronor, det vill säga 74 miljarder mer än 2020 och 108 miljarder högre än 2019. 

Hur man bäst hanterar sitt bolån – ifall man ska binda räntan eller inte – varierar beroende på situation. Ett bundet lån innebär att man behöver betala en ersättning till banken om man vill lösa sitt lån, flytta det eller amortera extra. Därför passar det ofta bäst för hushåll som planerar att bo kvar i samma bostad och inte amortera av extra på lånet. 

Spara på mat, drivmedel och el

Minska matsvinnet kan uppfattas som ett uttjatat tips, men är likväl en viktig del för att spara pengar i vardagen. Planera matlagningen och inköpen så att du kan använda alla färska livsmedel du köper, till exempel genom att laga storkok och frysa in matlådor. Leta efter erbjudanden, köp nedsatta varor med kort bäst-före-datum och frys in. Handla efter säsong, och laga gärna vegetariska rätter från grunden för att minska matkostnaderna. 

När det gäller drivmedel kan det vara svårare att spara, särskilt om man är beroende av bilen för pendling och inköp av mat. Experterna råder att försöka planera resorna för att minska antalet körda mil, samt se över försäkring och servicekostnader. 

Slutligen, för elförbrukning, gäller det att minska förbrukningen i hushållet. Om bundet avtal eller rörligt avtal är bäst varierar även här beroende på situation. Timprisavtal kan bli förmånligt om man har en elbil, som då kan laddas under tider på dygnet då elen är billigare. 

Från

borskollen.se