Ydre helt utan covid19-dödsfall - "Vi har haft tur"

Ett fåtal smittade och inga dödsfall relaterade till covid-19. Till skillnad från grannkollegorna i Kinda har Ydre kommun kommit lindrigt undan under coronapandemin. I alla fall så här långt.

Socialchefen i Ydre Jens Samuelsson bekräftar att det har varit få smittade och inga dödsfall inom de kommunala verksamheterna under pandemin.

Socialchefen i Ydre Jens Samuelsson bekräftar att det har varit få smittade och inga dödsfall inom de kommunala verksamheterna under pandemin.

Foto: Rebecca Carlsson/Michael Bercu/bildmontage

Ydre2020-07-28 10:00

– Vi har försökt att vara så nogsamma som möjligt med den sociala distanseringen, de basala hygienrutinerna och att när medarbetare har symtom så stannar de hemma. Det är de riktlinjer som har gällt i alla kommuner och att vi har klarat oss bra handlar inte bara om skicklighet - vi har haft tur också, konstaterar socialchefen Jens Samuelsson och fortsätter:

– Med det sagt innebär det inte att vi en dag har smitta och dödsfall här också. Det kan gå fort.

Varför tror du att ni i Ydre har haft "turen på er sida"?

– Det vet jag inte om jag vill spekulera om egentligen men jag tror att samhällsspridningen är mindre när man kommer ut till mindre kommuner och tätorter - förutom några få undantag. Man lever på ett annat sätt än i städerna.

Enligt Socialstyrelsens statistik från den 20:e juli har ingen person i Ydre hittills avlidit på grund av covid-19. För Kinda är samma siffra åtta stycken. Ydre och Kinda har 40 respektive 120 boendeplatser inom sina särskilda boenden.

– Vi införde besöksförbud direkt när regeringen tog sitt beslut (23 mars) och var tidiga med att inrätta en kohortavdelning för vård av smittade. Här har vi isolerat brukarna så fort vi har haft en misstänkt smitta och hittills har vi använt avdelningen vid ett antal tillfällen. Senast den användes kan ha varit några veckor sedan, förklarar Samuelsson.

När vårdades senast en smittad brukare på avdelningen?

– Vad jag kan minnas har vi inte vårdat någon brukare med bekräftad smitta på den avdelningen ännu.

Hur ser du på ert sätt att hantera pandemin?

– Visst finns det alltid förbättringsområden men jag tycker att personalen har skött det här fantastiskt bra. Nu gäller det att hålla i rutinerna och den planering som finns. Det är inte över.

undefined
Skillnader bland brukarna och en blandning av skicklighet och tur. Det tror Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind ligger bakom skillnaderna mellan Ydre och Kinda.

Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind tror att skillnaden mellan hur Ydre och Kinda har drabbats under den pågående pandemin framförallt beror på två faktorer

– Det är naturligtvis svårt att säga, faktorerna är säkert jättemånga, men dels tror jag att det beror på de omsorgsboenden som har drabbats. Den ena kommunen kanske hade en än äldre och skörare brukargrupp än den andra. Sedan tror jag på tur och otur. Har smittan väl tagit sig in på boendet, speciellt i början av pandemin, så har vi sett att det har varit oerhört svårt att få stopp på den, konstaterar Åkerlind.

Karta: Ydre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!