Strå IF:s historia överlever kärnvapenattack

Strå IF lades ned 1997. Men dess historia är väl skyddad innanför Orlunda radiostations betongväggar. Till och med mot en kärnvapenattack.

Bengt-Arne Gustavsson visar upp mötesprotokollen från de första åren i Strå IF:s historia. I ett rum inne i Orlunda radiostation är de bevarade till eftervärlden.

Bengt-Arne Gustavsson visar upp mötesprotokollen från de första åren i Strå IF:s historia. I ett rum inne i Orlunda radiostation är de bevarade till eftervärlden.

Foto: Thomas Augustsson

Fotboll2019-09-14 08:00

När Orlunda radiostation slog upp portarna under Östgötadagarna gjorde de sportintresserade besökarna en intressant upptäckt. För i ett rum längst in i stationen fann de ett stycke idrottshistoria. Nämligen den om Strå IF. 
– Vi försökte spärra av det här under Östgötadagarna. Men folk var ju överallt, säger Lena Klasén. 
Hon köpte, tillsammans med sonen Erik, Orlunda radiostation i början av 2018. 
Det efter att den tidigare ägaren Ragnar Gustavsson gått bort. Ragnar jobbade på radiostationen under alla år den var i drift och köpte den av Teracom i början av 2000-talet. Sen skötte han den helt på egen hand fram till sin död. 
Och det var också han som såg till att Strå IF:s historia hamnade här.
– Radiostationen var ju Ragnars liv. Han var ju också vaktmästare i Strå IF. Så när Strå lades ner 1997 tog han vara på alla saker som fanns i klubbrummet. Först hade han dem hemma sen flyttade han dem hit när han köpte radiostationen, säger Bengt-Arne Gustavsson och bror till Ragnar. 
Dessutom med en kunskap om Strå IF:s historia som få andra. 
–  Jag var ju medlem i föreningen i nära 50 år och ordförande i många år, säger Bengt-Arne under tiden som vi går runt och tittar på de många lagbilder från Strå IF:s 55-åriga historia. 
Känns det vemodigt att det här är vad som finns kvar av Strå IF?
– Ett vemod är det ju. Förr fanns det ju fotbollslag i varje socken men de är ju försvunna nu. Men utvecklingen går ju åt att folk in till städerna och det är ju en utveckling som man får förlika sig med, säger Bengt-Arne.

Sekunden senare plockar han fram protokollböckerna från Strå IF:s första år. Bläddrar sida för sida samtidigt som han berättar historien om föreningen. Han kan den som sagt väl. 
Ja, han har till och med skrivit en bok om den. 
–  Det var roligt att skriva den, säger han och ler. 
Fortsätter sen att berätta om de goda tiderna på 70- och 80-talet när Strå hade flertalet ungdomslag. Byter spår och berättar om hur bondsönerna på gårdarna omkring kom med maskiner för att hjälpa till när planen skulle anläggas. 
Det väcker helt klart minnen att vistas i rummet.
– Ja, det kommer undan för undan. Det blev ju mitt liv det här, Strå IF, säger han och tittar sig runt i rummet. 
På de gulnande bilderna, de slitna gamla läderdojjorna, pokalerna och alla vimplar från motståndarlag. 
Här innanför radiostationens väggar har ska de bevaras även fortsättningsvis. Säkert dessutom. För när radiostationen byggdes under kalla kriget  dimensionerades väggarna för att stå emot även en attack med kärnvapen. 
Så man kan väl säga att ett tätare försvar än vad Strå IF:s historia har hade de aldrig under sina 55 år på fotbollsplanerna.

 

De gamla dojjorna är en del av Strå IF:s historia som finns bevarad i Strå-rummet.
De gamla dojjorna är en del av Strå IF:s historia som finns bevarad i Strå-rummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!