Dystra rekordet: 122 smittade – högsta siffran hittills

På onsdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare 122 personer i länet testat positivt för covid-19. Det är den hittills högsta noteringen för ett dygn sedan pandemin började.

5 253 personer i länet har konstaterats vara smittade av coronaviruset.

5 253 personer i länet har konstaterats vara smittade av coronaviruset.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-10-28 12:30

På onsdagen presenterade Region Östergötland åter dystra siffror över pandemins utveckling. På tisdagen uppgick antalet konstaterat smittade till 5 131 personer. På onsdagen hade antalet ökat till 5 253 personer – en ökning med 122 personer på ett dygn. 

122 personer är det hittills största antalet konstaterat smittade på ett dygn sedan utbrottet började. Den 22 juni, när en mer omfattande testverksamhet kommit i gång, registrerades 103 smittade i länet. 

Det är inte bara antalet konstaterat smittade som nu ökar snabbt i Östergötland. Även antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård ökar snabbt. På tisdagen vårdades 22 smittade personer på sjukhus i länet. På onsdagen vårdades 28 covid-19-patienter på sjukhus i länet, varav tre inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 16 personer på vårdavdelning och tre på intensivvårdsavdelning. På Vrinnevisjukhuset vårdades åtta smittade personer på vårdavdelning. På lasarettet i Motala vårdades en smittad patient. 

Sedan utbrottet började har 254 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på onsdagen. 

Östergötland är, enligt Folkhälsomyndigheten, en av sju regioner i landet som utmärks av en mer omfattande smittspridning. Högst smittspridning per capita har Uppsala, Örebro, Jämtland-Härjedalen, Östergötland, Jönköping och Stockholm, enligt Folkhälsomyndigheten. Även i Skåne ökar nu antalet fall kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!