Uppdraget: Rädda kvar ÅFF i "ettan"

Jesper Ny tvekade aldrig när han fick frågan om att ta över huvudansvaret som tränare i Åtvidabergs FF.

Jesper Ny (längst till vänster) är ny huvudtränare i ÅFF.

Jesper Ny (längst till vänster) är ny huvudtränare i ÅFF.

Foto: Per Bergsten

Fotboll2019-10-04 17:00

– Men det är ingen enmansshow som kommer att lösa det här. Vi måste göra det här tillsammans i föreningen, säger 36-åringen om den stora utmaningen att rädda kvar den anrika föreningen i division 1.

Det var under torsdagen som ÅFF meddelade att tränaren Tor-Arne Fredheim fått sparken, och att han ersätts som huvudtränare av Jesper Ny, som under säsongen varit assisterande på tränarbänken. Idrottsläraren från Linköping kliver fram i fronten i ett ytterst prekärt läge där ÅFF är tabelljumbo med endast fem omgångar kvar att spela och där lördagens motståndare på Kopparvallen heter Ljungskile, serieledaren.

– Om jag tvekade att ta över när jag fick frågan? Nej, jag är anställd av ÅFF och vill de ha mig i den här rollen så ställer jag upp. Det är heller inget ont mellan mig och Tor-Arne, han har agerat väldigt proffsigt och önskat mig lycka till. En stor eloge till honom, det är inte alla tränare som skulle ta det likadant.

Senast Jesper Ny hade huvudansvaret för ett seniorlag var 2013 – i division 4-laget LiU. Sedan dess har han varit involverad i Linköping Citys ungdomsverksamhet och även varit tre år som assisterande till Melke Alan i Citys A-lag. Till den här säsongen kom han till ÅFF och där har han nu varit assisterande till två tränare som fått lämna klubben (Fredheim och Rickard Johansson).

Nu står han alltså där själv med huvudansvaret och har målvaktsikonen Henrik "Fimpen" Gustavsson vid sin sida.

– Just nu kan vi inte titta i backspegeln utan måste se framåt. Mot träningen och matchen mot Ljungskile. Det är det enda som finns i mitt huvud, och som jag sa, det här är inget som jag och Fimpen kan göra själva, alla måste hjälpas åt. Vi ska ha roligt tillsammans och försöka vända det här och det var kul att se farten på träningen i går, det är sånt man vill se i det här läget.

Blir det några stora förändringar taktiskt eller i laget?

– Det går inte att förändra några stora grejer på två träningar, det är mer detaljer i så fall.

Hur vida Henrik Gustavsson kommer att fortsätta vakta ÅFF-målet mot serieledande Ljungskile ville inte Ny avslöja under fredagen. Detsamma gällde övriga detaljer kring laguttagningen, som också påverkas av förbundets beslut kring ÅFF:s överklagan mot Ignatius Adukors röda kort i förra omgången.

– Vi har fortfarande inte fått något besked där, men det borde komma före matchen, säger Jesper Ny.

Med fem omgångar kvar att spela har ÅFF, som tabelljumbo, fem poäng upp till Kristianstad som ligger på kvalplats. 

Karta: Kopparvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!