"Klubben vet om att jag vill stanna"

Åtvidabergs FF kämpar för att hålla sig kvar i division 1 – Zev Taublieb kämpar för att komma tillbaka från sin skada. "Läkarna har sagt att min säsong är över, men jag är optimistisk", säger 26-åringen.

Det är på morgonen man hittar Zev Taublieb på gymmet i centrala Linköping. "Jag tränar på morgonen för att kunna se på träningen på kvällen", säger han.

Det är på morgonen man hittar Zev Taublieb på gymmet i centrala Linköping. "Jag tränar på morgonen för att kunna se på träningen på kvällen", säger han.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2019-09-17 17:35

Förra säsongen spelade amerikanen Zev Taublieb i superettanlaget Varberg Bois och var med i 12 matcher där åtta var från start. Han hade en relativt bra säsong i Varberg men ville till ett lag där han kunde få en större roll och mer speltid. Den tidigare ÅFF-tränaren Rickard Johansson och Taublieb började föra en dialog som till slut gjorde att mittfältaren hamnade hos Åtvidaberg. 

– Min dröm sedan jag var liten har varit att spela för en klubb som ÅFF. Jag växte upp med att stötta en mindre klubb själv som det gick bra för. Jag gillar att det är familjärt och just attityden med att man gör det som en familj. Jag förälskade mig i allt från första stunden jag kom hit, säger Taublieb och ler. 

Men starten i den nya klubben blev inte som tänkt för mittfältaren. Han har bara spelat fyra matcher den här säsongen på grund av två frakturer och en stressfraktur i den ena foten. 

– Mot Värnamo hade jag som ett blåmärke på foten som var illa, men ändå inte så illa. Jag var redo att spela mot Oskarshamn bara att någon inte fick trampa mig på foten. Du brukar kunna få små smällar, sparkar och sånt mot foten under en match, men det händer inte så ofta att någon trampar dig direkt på foten. Men såklart hände det mig bara därför, säger Taublieb och suckar. 

Samtidigt som laget har kämpat på planen har han fått kämpa på i gymmet. Här har han fått hålla kroppen i en så bra fysik som möjligt i kombination med sin rehab. I juli fick han beskedet från läkarna att han inte skulle kunna vara i spel förrän fyra månader senare, det vill säga i november. 

– De har sagt att min säsong är över, men jag är optimistisk och tror inte att den är det. Jag tror jag kommer hinna tillbaka till de sista matcherna, säger han bestämt. 

Istället för att leda sitt lag på planen har han fått se sitt lag förlora fler och fler matcher vid sidan av. ÅFF ligger nu sist i division 1 södra med 21 poäng och en målskillnad på -17. Eskilsminne som ligger på tolfteplatsen har 24 poäng och en målskillnad på -5. 

– Om man kollar på våra matcher nu ser man att vi gör allting rätt. Gör man rätt saker länge nog händer det bra saker. Anledningen till att det inte hänt än kan jag inte svara på eftersom jag inte är någon fotbollsgud. Men jag tror att det kommer gå vår väg till slut, säger Taublieb och fortsätter:

– Det är väldigt jämnt. Det räcker med två eller tre segrar för att ta stora kliv uppåt. Jag tycker inte det finns något lag som är bättre än oss. Vi har en väldigt bra grupp och det är väldigt frustrerande att vi står var vi står på pappret. 

Taubliebs kontrakt går ut efter säsongen –  men han vill väldigt gärna stanna kvar. 

– Klubben vet om att jag vill stanna och vi har pratat om det. I det här läget måste vi dock fundera på nuet. Även om jag vill ta hand om min framtid och se till att jag vet vad som händer efter säsongen måste jag stanna på båten med gruppen nu.

Oavsett vad som händer är han väldigt nöjd med hur allting har sköts från klubbens sida med allt från hans skada till att klubben varit professionell i alla lägen. 

–  Från bra faciliteter, till bra träningar och till supportrar som åker till Ljungskile och skriker högre än hemmafansen. Allting har varit toppen. De som styr klubben har gjort allt de kan för att vi ska ha det så bra som möjligt. Nu ska vi fortsätta hålla ihop för det är så vi ska ta oss ur det här. 

Balansövningar, balansövningar, balansövningar. Zev jobbar på för att stärka upp sin skadade fot.
Balansövningar, balansövningar, balansövningar. Zev jobbar på för att stärka upp sin skadade fot.
Zev Taublieb

Ålder: 26 (Född 1993). 

Kommer ifrån: New York. 

Aktuell med: Mittfältare i Åtvidabergs FF men har varit skadad större delen av säsongen. Har därför bara spelat fyra matcher i ÅFF-tröjan sedan han blev värvad till klubben. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!