I Motala kan politikerna inte prioritera

Kommunens ekonomi är i kris efter många års vanskötsel.

Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

Foto: Skattebetalarnas förening

Motala kommun2019-09-26 00:01
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I Motala sänker politikerna värmen på de kommunala äldreboendena med tre grader och den varma kvällsmaten kan dras in för de gamla. Kommunens ekonomi är i kris efter många år av vanskötsel och förra året gick Motala 20 miljoner back. Pengarna har rullat iväg både på huvudlösa satsningar och en offentlig verksamhet som varit allt för ineffektiv. 

Det har varit många turer kring Lalandias etablering i Motala. Kommunen hävdade inledningsvis att etableringen skulle kosta skattebetalarna 60 miljoner kronor, vilket är lika mycket som politikerna hoppas kunna dra in på semesteranläggningen. Men frågan är var slutnotan egentligen landar. 

Man glömde åtminstone att räkna in rabatten som danskarna får på marken som kommunen överlåter. Värderingen av marken har sekretessbelagts, men Correns granskning visade att priset hade varit 135 miljoner högre om de 280 000 kvadratmeter strandnära mark som kommunen säljer istället hade gått som villatomter till Motalaborna. En ren tillfällighet är naturligtvis att det är exakt lika mycket som politikerna hävdar att det lokala näringslivet kommer att tjäna på etableringen.

Nu är det inte den enda dåliga affären Motalas politiker gjort med skattebetalarnas pengar. För två år sedan köpte man Piraternas anläggning på Dunteberget för 4,2 miljoner kronor för att rädda den krisande klubben. Året därpå slapp Piraterna betala hyra eftersom speedwaylaget tyckte att hyran – som var satt till självkostnadspris – var för hög. Nu funderar Motala på att sälja tillbaka anläggningen till klubben för en krona. Politikerna är bra på det här med affärer.

Men den viktigaste anledningen till att Motalas ekonomi är körd i botten är trots allt att den offentliga verksamheten är oändligt ineffektiv. Motalaborna betalade över 30 miljoner mer för sin välfärd än vad de borde ha gjort förra året, enligt kommunernas egen statistikdatabas Kolada. Och det beror naturligtvis på bristande ledning och styrning, snarare än för hög temperatur på kommunens äldreboenden. Kanske är det så enkelt att kommunen borde driva färre verksamheter i egen regi? Det verkar ju inte gå så bra.

Många kommuner varnar nu liksom Motala för att krisen har kommit, trots att vi är på toppen av en högkonjunktur. 110 av 290 kommuner räknar med att gå med förlust nästa år och allt fler höjer skatten. Om politikerna kunde prioritera lite bättre skulle någon annan slippa prioritera istället. För det blir konsekvensen när politikerna höjer skatten istället för att ta ansvar för den offentliga verksamheten.