Chimamanda Ngozi Adichie: Lila hibiskus

Chimamanda Ngozi Adichie: Lila hibiskus. Översättning: Ragnar Strömberg. Albert Bonniers förlag.

7 juni 2010 10:25

Sextonåriga Kambili har under den stränga katolska uppväxten fått lära sig två saker: att Gud är stor och far är god. Strängt taget har hon dock inte lärt sig något än absolut lydnad. I familjen är fadern Gud. Han behandlar hustrun, sonen Jaja och Kambili därefter. Rent djävulskt.

Om Kambili och faderstyrannen handlar nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies debutroman Lila hibiskus. Fint, säkert översatt från engelska av Ragnar Strömberg.

Övertygande debut

Adichie, född 1977, introducerades på svenska 2007 med den unisont hyllade, verkligen enastående, därtill bästsäljande episka romanen "En halv gul sol". "Lila hibiskus" är mindre till format och ambition. Men redan i sin debut övertygar Adichie. Rejält.

Kambilis strängt troende far är rik, moralisk och generös. En skyhögt respekterad man i det nigerianska samhälle där demokratin lever på sparlåga, om än alls.

I hemmet är dock fadern en brutal despot som utsätter familjen för konstant psykisk terror när han inte misshandlar hustrun och barnen. Länge är Kambilis berättelse den totalt kuvades: hon älskar, eller tror sig älska, sin far över allt annat, också när han häller kokhett vatten över hennes fötter.

En plats i solen

Först när hon och brodern får hälsa på hos fasterns familj under några dagar, inser hon att livet faktiskt kan se annorlunda ut. Fastern är också katolik, men hon skrattar och skojar. Och lyssnar, också till Kambili som fått lära sig att alltid tiga. Fasterns hem blir för Kambili och brodern en fristad. En plats i solen.

"Lila hibiskus" skulle kunna vara mest en tragiskt, deprimerande läsning, men Adichie är det slags svindlande berättare som lyckas lura med läsaren längre och längre in i berättelsen, tills man inte längre kan stå emot. Hon fyller romanen med nyanser och färger, dofter och smaker, och med försiktigt hopp.

Bildningsroman

"Lila hibiskus" är en lika plågsamt brutal som förunderligt gripande bildningsroman om att resa sig upp och gå. Visst, den sortens berättelse har vi läst många, många gånger tidigare. Men jag lovar: aldrig så här.

Fotnot: En halv gul sol finns i pocket (Bonniers)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!