Webbsänt vernissage på galleri i Vadstena

Coronavirusets smittorisk slår hårt mot kulturvärlden. På ett galleri i Vadstena har man dock funnit på råd för att nå ut till publiken.

27 mars 2020 22:30

Det är Galleri Penseln och Järnet som på lördagen har vernissage för en utställning med hästen som tema. Där visas tavlor och skulpturer av Cathrine Egelin samt möbelkonst av Petronella Ekvall.  

Galleristen Elin Juberg berättar att man kommer att kunna se utställningen i sitt eget hem:

– Vi ska försöka göra den så digital som möjligt, vi kommer att uppdatera våra sociala medier och även göra små filmer som vi lägger ut, förklarar hon.

Vernissagen ska livesändas.

– Vi kommer att göra så att vi filmar ett varv i galleriet.

Det blir enligt henne det första de gör när de öppnar den dagen. 

– Och så kan man sitta hemma och titta. Vi kommer att uppdatera med information under dagen, kanske lite om varje tavla och varje objekt. Så vill man vara hemma och ändå vara med på vernissagen så går det!

Det kommer också att gå att se utställningen på plats men utan att gå in i galleriet. Här använder de sig av sina skyltfönster genom vilka man enligt Elin Juberg kan se galleriet mycket väl. Om man till exempel tillhör riskgrupper eller helt enkelt inte vill gå in så kan man alltså se och uppleva utställningen utifrån, säger hon.

Temat är alltså hästen och Elin Juberg förklarar varför:

– Jag är gammal hästtjej och tycker att det är världens vackraste djur! 

Inför vernissagen är förhoppningarna:

– Att få besök, inte alla på en gång dock! (skratt) Vi hoppas att några besöker vår utställning eller tar del av den på de andra sätt som vi erbjuder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Wickström