Thunberg och Attenborough hyllar varandra

Greta Thunberg, 16, har för första gången samtalat med David Attenborough, 93.

Du har väckt världen, sade den legendariske programledaren i BBC:s morgonradio.

30 december 2019 11:19

Den svenska klimataktivisten pratade med den brittiske naturfilmsnestorn i BBC:s morgonprogram Today, där hon hoppade in som så kallad gästredaktör på måndagsmorgonen.

Jag hoppas att du förstår hur stor skillnad du har gjort och att vi alla är väldigt tacksamma. Det är väldigt inspirerande, sade Thunberg, vars engagemang för klimatet bland annat väcktes av Attenboroughs naturfilmer.
Du har åstadkommit saker som många av oss som arbetat med det här i 20 år bara har kunnat drömma om. Du har väckt världen, sade Attenborough.

Möttes via länk

Thunberg är en av fem framstående personligheter som bjudits in för att ansvara för innehållet i ett program mellan jul och nyår. Bland annat ställdes tuffa frågor till Shell-chefen Maarten Wetselaar å Greta Thunbergs vägnar.

Den svenska tonåringen var själv inte på plats i London. Samtalet med Attenborough skedde via länk, medan en intervju med Thunberg till programmet gjordes i Stockholm och sändes i efterhand.

"Man lyssnar på oss"

Man lyssnar på oss klimataktivister, men det betyder inte att det vi säger leder till handling. Vetenskapen ignoreras fortfarande av makthavare inom politik, finansväsendet och media, svarade hon på frågan om vilken påverkan hennes år i rampljuset har fått.

Även hennes pappa Svante Thunberg fick en egen intervju och berättade om känslorna inför dotterns engagemang.

Vi tyckte att det var en dålig idé. Tanken på att ens egen dotter ställer sig på frontlinjen för en så enorm fråga som klimatförändringar, det vill man inte som förälder, sade han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT