Sveriges främsta primadonna död

Hon har varit med och folkliggjort operan, delat scen med sångare som Jussi Björling och lyft fram yngre talanger.

Nu har operasångerskan med den egna själsliga ljussättningen tystnat, men Kjerstin Dellerts gärning för det svenska kulturlivet lever vidare.

5 mars 2018 16:19

Sopranen Kjerstin Dellert blev en våra mest kända och uppskattade sångare, inte minst för att hon under sin karriär gjorde en stor insats för att göra opera både folklig och lättillgänglig. Till hennes största insatser hör återuppbyggnaden av Ulriksdals slottsteater Confidencen i Solna där hon var en av initiativtagarna.

Hon var oerhört skicklig som teaterdirektör, återupplivade den gamla rokokoteatern, Confidencen, och gav den nytt liv, säger Bo Löfvendahl, operakritiker i Svenska Dagbladet och Opus, till TT.

Ingrid Wittbom, pressansvarig på Confidencen, säger att Dellert har gjort stort avtryck vad gäller "allt från kvinnlig frigörelse till allt som hon har gjort på scenen".

Vi sörjer så klart hennes bortgång men tänker också på henne med glädje och tacksamhet, säger hon till TT.

Dellert somnade in i sitt hem på måndagsmorgonen i närvaro av sin make Nils Åke. Hon blev 92 år.

"En stor förlust"

Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg 1947. Hon var från 1950-talet anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och tillsammans med Elisabeth Söderström skapade hon det mycket populära tv-programmet ”Prima primadonnor”.

Operasångerskan Caroline Gentele, medlem i gruppen Divine, är en av många talanger som Kjerstin Dellert inspirerade och hjälpte fram. Gentele minns "en riktig stjärna som utnyttjade sin utstrålning för att skapa nya plattformar".

Hon var ganska fräck och full med humor men också en person som såg unga människor och kunde nosa upp talanger och putta oss i rätt riktning, säger Gentele till TT.
Hon har varit en jättekraft inom svenskt operaliv, inte bara som sångerska utan också som affärskvinna och entreprenör.

"Bröt ny mark"

Skådespelaren Börje Ahlstedt samarbetade med Kjerstin Dellert de sista tio åren av hennes liv. Varje år brukade han läsa Tennysons "Nyårsklockan" på Confidencen.

Nu på nyåret var det första gången hon inte var med. Då förstod jag att nu är Kjerstin dålig när hon inte kunde vara med på sin underbara teater. Det var sorgligt. Det är en stor förlust, säger Börje Ahlstedt.

TT: Vad kommer du att minnas henne mest för?

Det är hennes oerhörda kraft för sången och för teatern och hennes stora kärlek till att uppträda. När hon gick upp på en scen så tändes så många ljus omkring henne, egna ljus som hon själv kunde sätta på och stänga av. Det försökte jag anamma – hela hennes själsliga ljussättning, säger Börje Ahlstedt.

Stor tacksamhet

Operasångaren Loa Falkman debuterade 1973 på Kungliga Operan i Stockholm, i en uppsättning av "Tintomara" där just Kjerstin Dellert medverkade.

Hon har haft en oerhört lång och framgångsrik operakarriär, och bröt även ny mark i schlagervärlden. Hon var över huvud taget en oerhört folkkär person, inte minst genom sitt 40-åriga jobb med Confidencen. En oerhört generös, passionerad och rolig person. Jag känner stor saknad, stor melankoli men också tacksamhet över att få ha varit hennes vän, säger Loa Falkman.

Kjerstin Dellert och Christina Schollin var med i den tredje säsongen av SVT:s "Stjärnorna på slottet" tillsammans. Säsongen uppmärksammades stort då flera av deltagarna bråkat under inspelningarna, men Dellert och Schollin höll ihop.

Schollin beskriver Dellert som "en fantastisk inspiration".

Jag beundrade henne väldigt mycket. Jag hoppas bara att hon fick somna in lugnt efter ett långt liv och ett väl förrättat värv.
Fakta: Confidencen Dellerts livsverk

Sopranen Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg 1947. Hon var från 1950-talet anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och Elisabeth Söderström. Med den senare skapade hon även tv-programmet ”Prima primadonnor” som lyckades göra opera både folklig och lättillgänglig. Hon har också samarbetat mycket med hovet och var bland annat med och arrangerade kungagalan i samband med kungabröllopet 1976.

Kjerstin Dellert var på 1970-talet tillsammans med bland andra prinsessan Christina med om att starta uppbyggnadsarbetet av slottsteatern Confidencen, något som kom att bli hennes livsverk. Hon var verksam i många år vid teatern, både som chef och aktör och framträdde på Confidencen så sent som sommaren 2017.

Kjerstin Dellert lämnar efter sig sin man Nils Åke Häggbom och sin son Thomas Dellert med familj.

Källa: Confidencen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz/TT, Sara Ullberg/TT, Erika Josefsson/TT