Stjärnkocken söker ungdomens källa

Stjärnkocken Niklas Ekstedt är dubbelaktuell på tv.

Först tar han sig an matlagning över öppen eld, sedan undersöker han vilken mat som kan göra att man lever längre.

Jag är överraskad över att det krävs så lite, säger han.

12 november 2019 08:34

Niklas Ekstedts intresse för matlagning över öppen eld började när han köpte stuga, utan att få tag i en elektriker i tid för flytten. I stället installerade stjärnkocken ett eget vedeldat utomhuskök för att över huvud taget kunna värma mat. I samma veva insåg han hur människorna i de nordiska länderna har tappat bort sina ursprungliga matlagningstekniker.

Trots att svenskarna snabbt slängde ut det gamla till förmån för nya tekniker, råder det en konservatism kring den öppna elden i många delar av världen. I tv-programmet "Food & fire" undersöker Ekstedt allt från vedugnsbakad pizza i Neapel, till sydamerikanska matlagningstraditioner som härstammar från inkafolket.

Finns en röd tråd

Det blir matinspiration och en historielektion på samma gång.

Gastronomin i matlagningen är det enda sanna hantverket vi har kvar. Vi syr inte våra egna kläder, men just det här med den öppna elden är någonting som vi kan ha kvar i vår kultur, hävdar Niklas Ekstedt.

Drygt en månad efter "Food and fire"-premiären är det dags för nästa program. I "Konsten att leva längre" besöker stjärnkocken de så kallade blå zonerna, områden som kännetecknas av att ovanligt många människor där blir äldre än 100 år.

Den röda tråden är att förändringar i vår matkultur också gör att människan förändras. Bara för att man är snabb och slår om till en modern matkultur behöver det inte det betyda att det blir bättre, säger Niklas Ekstedt.

Vill inte bli 100

Han har besökt platser som Loma Linda i Kalifornien, Ikaria i den grekiska övärlden och Okinawa i Japan, men även ett litet område i Småland aspirerar på att vara en blå zon.

Jag är överraskad över att det krävs så lite för att bli mycket mer hälsosam. Jag trodde att man behövde prestera på hög nivå för att bli väldigt gammal, men det är precis tvärt om, du behöver lugna ner dig.

Han berättar att han varken träffade elitidrottare eller maratonlöpare under inspelningen, utan snarare människor som först fick lite vardagsmotion i bergen och sedan åt god mat och drack vin.

Det är bättre att vara sengångare än antilop. Man ser också i djurriket att det inte är de som springer snabbast och är mest hysteriska som lever längst.

Kostmässigt i de här områdena är det lite socker och mycket från växtriket som gäller. En livsstil som Niklas Ekstedt själv följer.

Men jag har kommit fram till att jag inte vill bli så gammal. Att mänskligheten ska fokusera på att få upp medellivslängden i hela världen i stället för att några ska bli 100, säger han.

"Food & fire" har premiär den 29 november, och "Konsten att leva längre" har premiär den 3 januari på Viaplay.

Fakta: Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt föddes 1978 i Östersund och blev känd genom matlagningsprogrammet "Mat", senare "Niklas mat" i SVT.

Han har drivit flera restauranger i Sverige och gett ut flera kokböcker.

Under 2018 syntes Niklas Ekstedt i Viaplay-serien "Four hands menu".

Nu är han aktuell med "Food & fire" som har premiär den 29 november, och "Konsten att leva längre" med premiärdatum den 3 januari på Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT