Skandaler och gamla favoriter i höstfilmerna

Rafflande journalistik och folkkära personligheter som Hasse och Tage och Sara Lidman förgyller svensk film i höst. Och lagom till jul blir det musikaldags.

För mig har det varit stort att se skådespelarna sjunga mina låtar. Det gör de med den äran, säger Tomas Ledin om "En del av mitt hjärta".

19 augusti 2019 15:10

Sommaren är kort. På Filmhuset i Stockholm var det uppropsstämning när den svenska filmbranschen presenterade sin höstrepertoar, som man hoppas ska resultera i fina festivalvinster samt pressa upp den svenska besöksandelen av biokakan.

En minitrend handlar om verklighetsbaserad journalistik som nu har blivit till (förhoppningsvis) rafflande storfilm. Först ut är Jesper Ganslandts skildring av Martin Schibbyes och Johan Perssons upplevelser i Etiopien, "438 dagar". Manusförfattaren Peter Birro beskriver sig som en apotekare i processen med att göra filmmanus av boken med samma namn.

Det blir några droppar Carl Bildt, några droppar Ogaden och så personerna Martin och Johan. Sedan får man kalibrera de olika aspekterna, säger Peter Birro.

Grävare – nu och då

"Rättskandalen som skakade Sverige", så lanseras filmen om Thomas Quick. David Dencik spelar titelrollen och historien bygger på journalisterna Hannes Råstams och Jenny Küttims grävande efter sanningen i ett fall, som av många länge ansågs som klappat och klart.

Ett nutida grävjobb utförs av filmaren Fredrik Gertten ("Bananas", "Den unge Zlatan") i dokumentären "Push". Den utgår från den till synes enkla frågeställningen om varför det har blivit så dyrt att bo. Trailern berör skatteparadis med grumliga pengar och visar kvarter i de rikaste delarna av London där inga vanliga människor längre har råd att bo. Faktum är att ingen bor där.

Att folk i dag kan tjäna pengar på att hus står tomma, det är helt sinnesjukt. Situationen är riktigt illa och den här sjukan har nått även Sverige, säger Fredrik Gertten.

Extremism i närbild

Det bjuds på fler starka dokumentärer i höst. Jane Magnusson, som gjorde succé förra året med sin film om Ingmar Bergman, har nu tagit sig an nationalklenoderna Hasse Alfredson och Tage Danielsson i filmen "Hasse & Tage – en kärlekshistoria". Dessutom blir det film om Sara Lidman, i Gunilla Breskys regi. Hon har utgått från Sara Lidmans egen dagbok i arbetet med filmen "Sara - med allt sitt väsen".

En dokumentär som kanske stod ut lite extra var Agnieszka Lukasiaks "Could this be you", som bland annat genom rekonstruktioner av de inblandades egna trauman är en djupdykning in i frågeställningen om vad som driver en extremist. I det material som visades bär de medverkande i det dramatiska experimentet rånarluvor.

I England är de listade som de mest eftersökta extremisterna. Jag vill inte säga för mycket om dem, hela idén är att man inte ska veta vilka de är förrän i slutet av filmen. Jag har velat titta på vad det är som gör att folk kan gå så långt, säger Agnieszka Lukasiak.

Musikfilm i jul

Lagom till jul blir det musikaler på schemat. Först ut är den dramatiskt laddade "Jag kommer hem igen till jul", som bygger på en idé av Peter Jöback, som också spelar huvudrollen. Och på juldagen är det Tomas Ledins låtskatt som står i fokus. Musikalen "En del av mitt hjärta" handlar om (den sensuella ) Isabella som jobbar som finansvalp i Stockholm. Tomas Ledin är ganska tagen över filmen, berättar han efteråt.

Det var viktigt för mig att det inte skulle kännas corny, att musiken skulle vara väl integrerad och att manuset egentligen skulle kunna stå för sig själv. Det tyckte jag att det gjorde.

TT: Är filmen bra då?

Det här betyder så mycket för mig så det är svårt att säga. Men när jag såg filmen blev jag verkligen glad. Jag hade med mig min fru Marie och tittade mest på henne, jag ville se hennes reaktioner. Och när jag såg henne tänkte jag: "det blir bra det här".
Fakta: Höstens svenska filmer

"Allt vi äger". Personlig dokumentär om missbruk och medberoende. Regi: Emily Norling. Premiär: 16 augusti.

"Svart cirkel". Hypnosskräck med Christina Lindberg. Regi: Adrián García Bogliano. Premiär: 23 augusti.

"Koko-di koko-da". Par upplever "Måndag hela veckan"-mardröm i skogen. Regi: Johannes Nyholm. Premiär: 23 augusti.

"438 dagar". Schibbye och Perssons upplevelser i Kality-fängelset. Regi: Jesper Ganslandt. Premiär: 30 augusti.

"Push". Dokumentär om den globala bostadsmarknaden. Regi: Fredrik Gertten. Premiär: 6 september.

"Hasse & Tage - en kärlekshistoria". Dokumentär om det folkkära radarparet. Regi: Jane Magnusson. Premiär: 6 september.

"Could this be you". Vad driver extremister, egentligen? Regi: Agnieszka Lukasiak. Premiär: 6 september.

"Stora stjärnor äter galaxer". Animerat för de yngsta. Regi: Anna Charlotte. Premiär: 13 september.

"And then we danced". Cannes-visat drama om dans och förbjuden kärlek i Georgien. Regi: Levan Akin. Premiär: 13 september.

"Josefin & Florin". Skildrar kärleken mellan svenska och tiggande rumän. Regi: Ellen Fiske och Johanna Karlberg. Premiär: 20 september.

"Quick". Journalistthriller om Thomas Quick. Regi: Mikael Håfström. Premiär: 20 september.

"En komikers uppväxt". Jonas Gardells klassiker i ny version. Regi: Rojda Sekersöz. Premiär: 11 oktober.

"Fraemling". Dokumentär om en vänskap med hemligheter. Regi: Mikel Cee Karlsson. Premiär: 11 oktober.

"Tills Frank skiljer oss åt". Romantisk komedi med Peter Magnusson och Liv Mjönes. Regi: Leif Lindblom. Premiär: 18 oktober.

"Pewpewpew". Ung mobilberoende generation mår inte så bra. Regi: Sergey Vasiliev. Premiär: 18 oktober.

"Snipp, Snapp, Snut och Tråkmånsarna". Leranimation för de yngsta. Regi: Mia Hulterstan och Cecilia Actis. Premiär: 25 oktober.

"Sara – med allt sitt väsen". Dokumentär om Sara Lidman. Regi: Gunilla Bresky. Premiär: 6 november.

"Jag kommer hem igen till jul". Musikdrama med Peter Jöback. Regi: Ella Lemhagen. Premiär: 8 november.

"Se upp för Jönssonligan". Allas favoritbusar är tillbaka igen. Regi: Tomas Alfredson. Premiär: 29 november.

"Om det oändliga". Fristående fortsättning av existentiell och humoristisk trilogi. Regi: Roy Andersson. Premiär: nov/dec.

Ny film om Sune. Nya äventyr med familjen Andersson (ännu utan klar titel). Regi: Jon Holmberg. Premiär: 20 december.

"En del av mitt hjärta". Romantisk musikalkomedi baserad på Tomas Ledins låtar. Regi: Edward af Sillén och Annika Appelin (teknisk regissör). Premiär: 25 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Miranda Sigander/TT