Sator: "Otroligt sorgligt"

Hultsfredsfestivalen var Sveriges första riktiga musikfestival. Under många år ett självklart stopp på sommarturnén för landets artistelit. I dag är det många som sörjer den nedlagda festivalen.

30 juni 2010 15:34

25-årsjubileet kom av sig. Förra årets 24:e upplaga av Hultsfredsfestivalen blev den sista. Världsstjärnor som Nick Cave, Alica Keys, Björk och Van Morrisson har genom åren stannat till i den småländska orten. Men festivalen i Hultsfred vara inte bara de stora artisternas tillställning. Även unga lovande band gavs chansen att möta en publik. Kent, Bob Hund, Lars Winnerbäck och Moneybrother har alla tagit stapplande steg på Hultsfreds mindre scener.

-Min farsa skjutsade mig dit första gången 1990 och jag har säkert varit på festivalen tio-femton gånger, både som artist och som besökare. Så Hultsfred har betytt jättemycket för min musikaliska utveckling och det känns supersorgligt att den lägger ned, säger Anders "Moneybrother" Wendin.

Nära relation till byn

Rockbandet Sator har spelat otaliga gånger på festivalen sedan starten 1986 och har till och med kallats för Hultsfreds enda husband.

-Det är otroligt sorgligt. Vi har spelat på festivalens jubileer och personalens privata fester och har en nära relation till hela byn, säger Chips Kiesbye, sångare och gitarrist i Sator.

Chips Kiesbye minns bandets första spelning på den allra första festivalen 1986.

-Då hade man knappt varit på festival och i Sverige fanns inget liknande. Hultsfred kom med något nytt, de var modiga och bokade ofta mindre utländska band som inte var så kända här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!