Sällsynt Linnéporträtt tillbaka i Sverige

Ett sällsynt porträtt av den berömda vetenskapsmannen Carl von Linné är tillbaka i Sverige efter en längre tid i England.

Uppsala universitetsbibliotek som har köpt verket på auktion planerar att visa det för allmänheten i sommar.

18 november 2018 19:03

Porträttet är tecknat i blyerts av konstnären Jean Eric Rehn någon gång runt 1750 och föreställer Carl von Linné med peruk och värja, rökandes en pipa. Teckningen ägdes länge av en engelsk adelsfamilj och har förmodligen ärvts i flera generationer, men när den senaste ägaren hertiginnan av Roxburghe dog 2014 såldes den på Sotheby's auktionshus.

I mitten av juni 2018 gick verket under klubban ytterligare en gång, den här gången på Uppsala auktionskammare för 400 000 kronor.

Det är i Uppsala som Linné hör hemma, säger Åsa Henningsson, biträdande chef för kulturarvsavdelningen på Uppsala universitetsbibliotek, som ansvarade för inköpet.

Carl von Linné, 1707–1778, var professor i medicin vid Uppsala universitet och gjorde betydande insatser för forskningen genom sin systematisering av arterna.

Avslappnad känsla

Biblioteket har ytterligare ett 80-tal porträtt av Linné i samlingarna, men Henningsson förklarar att Rehn-porträttet var värt pengarna. Dels eftersom det är framställt av en betydelsefull svensk konstnär, dels på grund av det vardagliga och avslappnade sätt som Linné avbildas på.

Det saknar det pompösa och mer representativa som är vanligt för 1700-talsporträtt av personer med stor betydelse. Här ser man honom rakt upp och ner, han står där och röker en pipa och verkar fundera på någonting, och kläderna och strumporna är inte helt under kontroll, säger Henningsson.

Visas i sommar

Det är oklart var Carl von Linné avbildades, men sannolikt i Uppsala eller Stockholm, enligt Åsa Henningsson.

Man kan spekulera i om Rehn fanns i Stockholm när ledamöterna i Kungliga Vetenskapsakademien sammanträdde, och om porträttet tecknades i anslutning till det. Det finns nämligen ett liknande porträtt av en annan ledamot, men det är svårt att säga, säger hon.

Teckningen mäter 31 centimeter på höjden och 25 centimeter på bredden. Universitetsbiblioteket planerar att ställa ut den för allmänheten på Carolina Rediviva i juni 2019 efter den pågående ombyggnaden.

Fakta: Carl von Linné

Sveriges mest framstående vetenskapsmän genom tiderna, född 1707 och död 1778. Adlad 1757.

Berömd för sina insatser att systematisera arter. Hans mest kända verk är Systema Naturae från 1735 som delar in arterna i djurriket, växtriket och mineralriket. För första gången placerades människan i samma grupp som aporna. Systema Naturae gavs ut i ytterligare tolv upplagor, jämte en trettonde som gavs ut av den tyske naturforskaren och kemisten Johann Friedrich Gmelin.

Linnés mest avgörande insats internationellt var inom den systematiska botaniken, där växternas ståndare och pistiller delade in dem i olika klasser och bestämde ordningen inom dem.

Källa: Uppsala universitet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!