Lördagen den 29 juni inleds årets Roskildefestival, strax söder om staden som namngett festivalen, och pågår därefter i åtta dagar. De 80 000 festivalpassen plus alla endagsbiljetter är slutsålda sedan länge.

Enligt festivalens egen statistik är 48 procent av besökarna singlar, och medelåldern är 24 år. 21 procent av besökarna är där för första gången. Det senare gäller däremot inte för flera av årets dragplåster.

Gamla och nya ansikten

Artikelbild

| Cardi B är ett av Roskildefestivalens stora namn. Hon uppträder den 3 juli. Arkivbild.

Bob Dylan gästar festivalen för sjätte gången, senast var 2006, Robyn uppträder för tredje gången och Wu-Tang Clan gör sitt andra varv på arenan. Senast hiphop-gruppen besökte Roskilde var för 15 år sedan, under ett av festivalens blötaste år med lera och åskväder som fond.

Även den amerikanska skådespelaren och sångerskan Janelle Monáe återvänder för ett andra besök.

Ett nyare ansikte är den amerikanska rapparen Belcalis Almanzar, mer känd som Cardi B. Hon var bokad till Roskilde redan i fjol med ställde in eftersom hon blev gravid. För några dagar sedan stod hon inför rätta i hemstaden New York, åtalad för misshandel mot sitt nekande. Om det kommer att påverka hennes uppträdande på Roskildefestivalen den 3 juli återstår att se.

Chans att se Robyn

Artikelbild

| Den före detta Led Zeppelin-medlemmen och sångaren Robert Plant gästar Roskildefestivalen i sällskap av bandet The Sensational Shapeshifters. Arkivbild.

Sammanlagt är 180 akter bokade till festivalen som i år har tema solidaritet – "inspirerat av unga människor som demonstrerar och kämpar för en bättre värld", skriver arrangörerna på hemsidan.

Robyn, som gör en enda Sverige-konsert i sommar, uppträder på Roskilde fredagen den 5 juli. Andra svenska artister som gästar festivalen är Silvana Imam, Neneh Cherry, Arre! Arre! och ZE.