Lars Hoffsten har ända från början av karriären intresserat sig för och skildrat benådade ögonblick, när dynamikens samverkande krafter når sin peak, då det eviga möter och upphöjer det tillfälliga.

Utställningen är representativ och belyser Hoffstens mångåriga konstnärskap från mitten av åttiotalet till dags dato. En extra krydda har tillförts genom att hans tolkning från 1984 av Garcia Lorcas drama ”Blodsbröllop” visas igen. Det var länge sen senast. Men de arton linoleumsnitten har stannat kvar i människors medvetande.

Mångsidigheten hos Lars Hoffsten framgår tydligt. Som exempel på det kan nämnas verket ”Stars and Stripes” – en modifierad dammsugare som erbjuder flera tolkningsmöjligheter. En kan vara att dess uppgift är att suga upp ett för människan skadligt vitt pulver och via en maxturboprocess förbränna alltihop med frenesin hos en galet speedad häxpipa. (Båda har eld i baken).

Artikelbild

Kolorerade torrnålar/etsningar av Lars Hoffsten.

Annars är Hoffsten mest känd som målare och grafiker. En större målning från utbildningstiden i Warszawa visar att han redan då ville åskådliggöra ögonblick av förandligande och hänförelse. I det nutida måleriet briljerar han med inslag av teckning. Och han är en vass tecknare. De här lite mindre målningarna återger huvudsakligen sammanhang där hans omhuldade jazz- och/eller blueshjältar figurerar. Man kan se bilderna som ett slags hyllningsporträtt.

Koppargrafiken har sedan början av karriären varit något av en paradgren. Nu visas ett tjugotal kolorerade torrnålar/etsningar. Alla är olika och har sin egen karaktär, men deras inneboende förmågor gör att de lyckas framstå i en korsbefruktande gemenskap.