Den så kallade blockröstningen, där länder som har en kulturell, historisk eller geografisk relation röstar på varandra, leder till irritation och spekulation varje år. Mången svensk har förmodligen rest sig ur tv-soffan och gapat "FULSPEL" när Cypern - "I år igen!" - gett sin tolva till Grekland.

Men enligt internetkasinot Casumo, som tittat på maxpoängen som tilldelats mellan 1956 och 2018, kan konstateras att vi svenskar, som gärna kritiserar andra länder för att rösta på varandra, är en av de största bovarna i dramat. Sverige har fått 37,8% av alla sina erhållna maxpoäng av sina nordiska grannländer.

Bland länderna som tilldelat sin maxpoäng till samma land flest gånger ligger Cypern och Grekland i topp – de har gett 22 respektive 15 maxpoäng till varandra under årens lopp. På tredje plats kommer Norge, som gett sin maxpoäng till Sverige 14 gånger.

Artikelbild

| I år sker Eurovision Song Contest i Tel Aviv, Israel, med semifinaler den 14 och 16 och final den 18 maj. Kommer Sverige ta tronen från Storbritannien som tävlingens favorit?

Orsaken till att Eurovision Song contest bildades 1956 var för att förena ett splittrat Europa efter andra världskriget och uppdelningen i öst- och västblock. Men sitt ädla mål till trots har tävlingen varit allt annat än fri från politiskt laddade skandaler. I år anordnas ESC i Tel Aviv i Israel, vilket höjt röster om bojkott bland både artister och privatpersoner runt om i Europa. Sedan 2012 bojkottar Turkiet tävlingen, främst eftersom de anser att programmet inte är barnvänligt då hbtq-personer får delta.

– Eurovision är väldigt stort och kommer alltid att påverkas politiskt. Det finns många politiska budskap, men man kan alltid sträva från att hålla politiken borta, men det lär bli svårt. Politik kan påverka tittarsiffrorna i år, säger Marcus Björkander från podcasten Schlagervännerna i ett pressmeddelande från Casumo.

Björkander tror att blockröstningen kan ha sin förklaring i att man helt enkelt gillar samma musik i länder som ligger nära varandra.

– En annan teori är även att människor inte orkar hålla koncentrationen uppe och väljer att fokusera när det är ett land som de har en relation till. Det kan vara länder där man förstår språket, grannländer eller ett land med ett spektakulärt uppträdande. Sverige har fått bra placering varje gång vi har gjort något spektakulärt på scen, säger han.

Artikelbild

| Det existerar starka och lojala block i norra och östra Europa. Norden, en grupp med fem, har tilldelat fler "maxpoäng" till varandra än något annat geografiskt eller kulturellt "block".

Så under årets final lördagen den 18 maj, när du hastigt reser dig ur tv-soffan och skriker "FULSPEL" så att bitar av chips och snask regnar över familjemedlemmarna, påminn dig då om grannsämjan vi har här i Norden...