Musikaliskt värre på Riksteatern

"Sång till välfärden" heter en helt nyskriven Riksteaterföreställning som görs tillsammans med lokala körer. Även Stefan Sundström och Martin Emtenäs utgår från respektive spelplats i sin turné i höst.

30 augusti 2017 15:23

I Sundsvall handlar det om ormar och i Jämtland om kärleken till några mjölkkor. Martin Emtenäs, känd från tv och "Mitt i naturen" gör en föreställning om biologisk mångfald tillsammans med Stefan Sundström. Ingen kväll blir den andra lik och insamlingen av uppgifter om djurlivet på respektive spelplats pågår fortfarande.

Vi drar ner hela jävla universum till Hudiksvall, säger Stefan Sundström som har skrivit åtta nya låtar, och river ner rungande applåder för en av dem när Riksteatern på onsdagen presenterar sin repertoar.

Fans och idoldyrkan

"Åååå snälla följ mig" heter en nyskriven musikal, om fans och grupptillhörighet, som riktar sig till mellanstadiet. Dramatiken Isabel Cruz Liljegren och kompositören Saga Björklund Jönsson utforskar kraften i unga personers idoldyrkan.

Helt nyskriven musik blir det även i "Sång till välfärden" som får urpremiär i mars. Sara Parkman, som i fjol gjorde succé med "Fäboland" gör tillsammans med Hampus Norén och Alexandra Loonin en förställning som framförs med lokala körer på respektive spelplats. I november ska körerna få låtmaterialet för att kunna börja öva.

Vi insåg att det blir valår och att det kommer att talas mycket om välfärd på det här torra sättet. Vi tycker det är viktigt att man får känna saker, att det finns utrymme för sorg och tacksamhet, säger Sara Parkman som tillsammans med Hampus Norén betonar att förställningen också ska vara framåtsyftande.

Modernt jordbruk

Även Anders Ekborg och Lina Englund sjunger nyskrivet i höstens stora musikalsatsning, Erik Norbergs och Alexander Öbergs nya musikal, "Bläck eller blod". Uppsättningen görs i samarbete med Örebro länsteater och handlar om Rutger Macklean, enskiftespionjären som i slutet av 1700-talet bytte ut livegenskap mot skolor och modernt jordbruk på sitt skånska gods.

Skiftesreformen är viktig, men det handlar också om kärlek, säger Anders Ekborg innan han brister ut i en powerballad.
Fakta: Riksteaterhösten i urval
  • "Ååå snälla följ mig" av Isabel Cruz Liljegren och Saga Björklund Jönsson. Urpremiär i Västervik 4 oktober.
  • "Hemma hos dig med Carl Olof". Carl Olof Berg, dansare och koreograf, kommer hem till dig och framför någon av sina tre föreställningar. Premiär 4 september.
  • "Vi som bor här" med och av Martin Emtenäs och Stefan Sundström, urpremiär 26 september i Nyköping.
  • "Zebrafinken" av och med Carlos Romero Cruz som dragpersonen Carnita Molida. Premiär 27 september i Landskrona.
  • "Dimensioner" av britten Nick Payne gjorde succé på Broadway. Marie Robertson och Krister Kern spelar kärleksparet i Riksteaterns uppsättning. Premiär 28 september i Hallunda.
  • "Maken" av Gun-Britt Sundström, urpremiär 3 oktober i Mora.
  • "Bläck eller blod" av Erik Norberg och Alexander Öberg, urpremiär 15 oktober i Hallunda.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Josefsson/TT