Allt färre lyssnar på P3:s linjära sändningar, och radiokanalen väljer därför att röra om rejält i tablån. Den ska nu baseras på fyra större pass som går in i varandra: morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll, vilket betyder att de gamla programnamnen till stor del försvinner.

Framöver kommer P3 inte längre att fokusera på målgruppen 15–35. I stället ska kanalen rikta sig till "den som vill lära sig saker men samtidigt förväntar sig att bli underhållen", enligt Caroline Pouron, kanalansvarig på P3.

Vi hämtar inspiration från våra poddar som går väldigt bra. Vad man kan säga om dem är att de är rika på innehåll. Det vill vi ta med oss in i den linjära kanalen, säger hon.
Artikelbild

| Caroline Pouron, kanalansvarig för P3.

"Mer tyngd i nyheterna"

"Morgonpasset i P3" är ett av programmen som blir kvar, och det leds även i fortsättningen av Kodjo Akolor och David Druid. De får förstärkning av Katherine Zimmerman från P1 som gästspelar under våren.

Nykomlingen har själv knappt lyssnat på "Morgonpasset" innan, eftersom det sänds samma tid som hennes ordinarie program "P1 Morgon".

Jag blev jätteförvånad när jag fick frågan, men när jag hörde att de skulle göra om "Morgonpasset" och ta in mer aktualiteter tyckte jag att det lät roligt, säger Katherine Zimmerman.
Artikelbild

| Cajsa Lindberg är biträdande programdirektör och utbudsansvarig på Sveriges Radio.

Kodjo Akolor berättar att han kände viss oro när P3 i oktober förra året gick ut med att kanalens innehåll skulle göras om. Nu är han positiv till förändringen.

Jag tror inte att dynamiken förändras på annat sätt än att det kanske ligger mer tyngd i nyheterna nu, eftersom Katherine kommer från den bakgrunden. Men vi har fortfarande samma utgångspunkt, vi vill leverera en rolig och intressant morgon, säger han.
Artikelbild

| Helena Lindegren och William Spetz (och Sven Björklund som urklippt bild) medverkar i den nya humorpodden "Bokbussen" senare i år.

Humor med Spetz

Eftermiddagarna leds av Hanna Hellquist, som tidigare har varit på "Morgonpasset", och Jörgen Lötgård. De ska göra intervjuer och "ta nya grepp om aktualiteter och samtiden".

Musiken får en mer framskjuten roll och minst 40 procent av det som spelas ska vara svenskt. P3 Dokumentär utlovar nya avslöjanden i en serie om "Fallet Kapten Klänning" och dramasatsningen P3 Serie startar med "Exorcisten i Eksjö" av Ida Kjellin och Daniel Karlsson.

I höst återkommer William Spetz i kanalen med humorpodden "Bokbussen".

På senare år har Sveriges Radio och public service kritiserats från bland annat SD-håll. Under partiets landsdagar anklagade SD-ombud public service för att vara vänstervridna och står för "flum och trams".

Under en intervju i "Morgonpasset" 2018 kallade även Jimmie Åkesson P3 för en "skitkanal" och sade att "Hade jag varit chef här så hade jag lagt ner P3 för längesedan, för jag tycker att det är vänsterliberal smörja rakt igenom".

Cajsa Lindgren, biträdande programredaktör på Sveriges Radio, kommenterar kritiken från SD.

Jag tänker att det sporrar oss att bli ännu tydligare med varför vi finns och vad vi gör, och verkligen visa för svenska folket att vi gör angelägen journalistik dygnet runt, säger hon.

Nya P3 lanseras med start den 20 januari.