Många har tagit tunnelbanan till den nystartade festivalen Lollapalooza i Stockholm. För andra har resan varit betydligt längre.

När mexikanska Silvio Lucano fick klartecken att han skulle studera i Spanien, började han leta efter spännande festivaler i Europa. Han kände till Lollapalooza-konceptet sedan tidigare, och köpte tillsammans med vännen Rodolfo Urrea biljetter till den svenska versionen.

Vi ville åka till en annorlunda stad, alla andra åker till Paris eller Italien, säger Rodolfo Urrea.
Artikelbild

| Anton Källebo, Caroline Hovstadius och Albin Thelin ser festivalen som ett sätt att umgås, men gillar även artisterna. "Det är den första festivalen i Stockholm där jag är intresserad av artisterna", säger Anton Källebo.

Lollapalooza grundades 1991 i USA som en turnerande festival. Nu äger den rum i USA, Chile, Brasilien, Argentina, Tyskland, Frankrike. Festivalarrangören Live Nation har tidigare berättat att de siktar på att göra svenska Lollapalooza till ett återkommande evenemang.

Bland artisterna finns bland andra Lana Del Rey, Billie Eilish och J Balvin. De två mexikanska vännerna ser mest fram emot Foo Fighters och Travis Scott, och är nöjda över vad de hittills har sett av huvudstaden.

Jag älskar det, det är väldigt annorlunda. Jag har inte sett någonting liknande tidigare, säger Silvio Lucano.

"Inte orolig"

Artikelbild

| Trond, Pernille, Kristine, Vebjørn och Toril Drejer från Norge besöker Lollapalooza. "Första gången jag hörde talas om festivalen var när Billie Eilish blev bokad, det var då vi började kolla på biljetter", säger Toril Drejer.

Anton Källebo, Caroline Hovstadius och Albin Thelin är alla Stockholmare i grunden, men bor nu i olika städer. De ser främst festivalen som en möjlighet att umgås.

Vi träffas väldigt sällan, det här var ett bra sätt att få ihop ett gäng tidigt. Vi bokade biljetter innan vi ens visste vilka artister som skulle komma, säger Albin Thelin.
Artikelbild

| Aicha Muse, Olivia Albers, Romance Al Korkes och Sarah Attefall har åkt från Jönköping för att besöka festivalen. "Det är en bra start på sommaren, att få inleda den med alla mina vänner", säger Olivia Albers.

TT: Hur ser ni på att det här är en nystartad festival?

Lollapalooza har ju gjorts förut. Så länge det är ett företag bakom som har gjort det här tidigare så är jag inte orolig, säger Anton Källebo.

Caroline Hovstadius håller med.

Det har ju varit på många ställen och då verkar det ha blivit lyckat, säger hon.

Åkte från Norge

Den norska familjen Drejer med tre barn gör sitt första besök på en riktigt stor festival, men kände inte till Lollapalooza-konceptet. Det var först när världsstjärnan Billie Eilish blev klar för festivalen som de bokade biljetter.

Vi är här för att känna av stämningen, och speciellt för att höra Foo Fighters och Billie Eilish, säger Trond Drejer, och berättar att det är främst Foo Fighters-intresset som samtliga familjemedlemmar delar.
Och så vill vi uppleva Stockholm och finvädret, säger Toril Drejer.

Live Nation har tidigare uppgett att de räknar med över 50 000 besökare under helgen. Festivalen pågår den 28–20 juni.