Linköpingsstudent får Oscar

Oscarsnomineringarna presenteras på torsdag, men redan nu är det klart med en Oscar till Sverige. Den svenske utvecklaren och tidigare Linköpingsstudenten Magnus Wrenninge belönas med filmvärldens finaste pris.

14 januari 2015 00:01
Det är otroligt roligt. Det är verkligen en höjdpunkt i min karriär, säger han.

Filmdoldisen som bott länge i USA och arbetar på välkända filmbolaget Pixar har vunnit en så kallad teknisk Oscar för sitt arbete med Field 3D - ett bibliotek för datagrafik till animerade filmer, som han utvecklat och byggt upp.

Wrenninge får sitt pris på en speciell Oscarsgala den 7 februari, två veckor före den stora filmgalan i Hollywood.

Flyttade efter examen

35-årige Magnus Wrenninge, från Sollentuna norr om Stockholm, flyttade till Kalifornien direkt efter sin examen från Linköpings tekniska högskola 2003 och har arbetat inom filmindustrin sedan dess.

Field 3D utvecklade han på filmbolaget Sony Pictures 2009.

Det är ett bibliotek för att hantera volymdata för datagrafik, förklarar han.

Programmet fungerar som ett bibliotek för att kunna lagra stora mängder data och används bland annat för att lättare kunna animera saker som eld och rök i 3D.

Magnus Wrenninge lyfts nu fram av Oscarsjuryn för sitt arbete, ett välkommet erkännande för ett dataprogram som blivit viktigt för filmindustrin.

Används av de största

Field 3D används av flera av Hollywoods allra största filmbolag. Bland annat av Wrenninges nuvarande arbetsgivare Pixar, som är marknadsledande inom animerad film.

Nu senast använde vi det för "Monsters university" och vi har gjort en hel del spännande jobb för "The good dinosaur" som kommer nästa år.

Hur firade du priset?

Vi hade en trevlig middag hemma i går och försökte förklara för våra barn, de är nästan tre år. De förstod nästan vad det handlar, säger Magnus Wrenninge och skrattar.

Nomineringarna till den stora Oscarsgalan presenteras på torsdag. Då har svenska filmen "Turist" chansen att nomineras i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Namn: Magnus Wrenninge.

Ålder: 35.

Bor: San Francisco.

Familj: Fru, två barn.

Aktuell: Har vunnit en Oscar inom det filmtekniska området som han får ta emot på en gala i Hollywood den 7 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!