Min mamma funderar på att bli influencer. Hon berättade för mig över en kaffe för några veckor sedan. Kul svarade jag, men undrade sedan hur hon skulle gå tillväga. Här fick hon erkänna att hon inte riktigt hade koll på vad begreppet innebär. Nä, det kanske inte är så lätt. Egentligen… är det väldigt luddigt. Kim Kardashian är lika mycket influencer som de svenska Youtube-stjärnorna Jonna och JockiBoi. Den förstnämnda tjänar pengar på att vara snygg och ha en stor rumpa, de två andra på att bli skrämda i spökhus. Allt handlar om att hitta en trogen fanbase.

Ja, vad är egentligen en influencer? För det första måste du ha många följare på sociala medier. När du har det, blir du intressant för företag. Mot betalning kan du sedan visa upp kläder din publik borde köpa eller äta mat som dina följare borde äta. Ju fler följare du har, desto mer pengar kan du kräva i utbyte för att exponera varor eller tjänster. För att krångla till det kan du också vara en influencer utan att utnyttja möjligheten att tjäna pengar på din plattform. Det finns personer som nöjer sig med att använda sin plattform för att nå fram med kärnvärden och budskap, till exempel Stina Wollter. Detta är dock inget morsan är sugen på, hon vill åt pengarna så att säga. Bestämma själv över sina arbetstider och kanske bli bjuden på en resa till en solig semesterö. Hur mycket tror du de tjänar de där internetkändisarna? undrade hon sedan. Väldigt mycket pengar svarade jag. Här är några exempel:

1. Bianca Ingrosso fakturerar upp mot 200 000 för en bild på Instagram.

2. Jonna och Jocke Bois företag omsatte förra året 8,7 miljoner.

3. En sponsrad post på Kim Kardashians Instagramkonto för ett företag kostar 4,5 miljoner kronor.

Sen finns det så klart mängder av personer som inte tjänar något alls på att finnas i sociala medier, även om de skulle vilja det. Det handlar om att knäcka koden. Bara för att du vill bli en internetkändis, betyder det inte att du kommer att lyckas. Det blev tydligt för några veckor sedan när tv-programmet ”Lyxfällan” besökte en före detta dokusåpadeltagare. Han och hans flickvän jobbade som influencers hävdade de, men tjänade egentligen inga pengar på det. Däremot gillade de att spendera som att de vore rika. Det var också under deras värdighet att ha ”vanliga” jobb. Ja ni kanske förstår varför de var med i programmet.

Jag lovar att hålla er uppdaterade vad gäller min mammas framtid som influencer. Det senaste jag hörde från henne var att hon inte hade tid med det just nu.

skriver krönikor var fjärde vecka