– Jag tror att de övar på rytm, viskar Lisen Hertzman och pekar mot scenen.

Där rör sig människorna trevande över det svarta golvet, cirkulerar och kränger till. Vi har hamnat mitt i en workshop, en av många som hålls på Sagateatern idag. Det är första gången scenkonstnätverket Donya är en del av City art Link, men det märks inte på programmet som visade på ett myller av aktiviteter. Både jonglering, teaterlek och akrobatik.

– Det är superviktigt att visa att det finns kultur i Linköping. Styrkan med City art Link är att man samlar ihop massor av olika uttrycksformer och visar upp dem under ett tillfälle. Visar upp vad staden har att erbjuda.

Artikelbild

| Under gårdagens City art Link myllrade det av konst i Linköping. Karolina Vistby fastnade lite extra för konstnären Stina Opitz ben som ingår i Östergötlands museums nya utställning ”Are you talking to me?”.

– Det är ju först när man ser att något existerar som man kan skapa ett intresse för det, förklarar Lisen.

Donya har funnit i två år och består idag av 30 olika aktörer som sysslar med allt från eldföreställningar till barnföreställningar. Allt som ryms inom begreppet fysisk teater utforskas och sätts upp på scener runt om i Linköping. I höst sätts bland annat dansföreställningen "Heartquakes" och performanceföreställningen "Which witch is which?" upp.

Nu på förmiddagen har vi haft massor av glada barn här och nu vuxna som har varit nyfikna på teater. Donya betyder värld på persiska och vår förhoppning är att vårt nätverk kommer leta sig ut i hela världen, säger Lisen.

Kulturfestivalen arrangeras för nionde året och har med tiden kommit att bli en viktig del av stadens kulturliv menar Åsa Nyberg Botshinda, konstpedagog på Passagen.

Artikelbild

| Afrokonst. Skylten stod för City art Links senare aktiviteter med livemålning och så småningom dj-set. En av konstnärerna var Amsterdambaserade Poema Jones.

Vi har blivit bra på att jobba tillsammans och det finns en bra sammanhållning mellan konstnärerna. Det är högt i tak när det kommer till olika konstuttryck. Det är ett viktigt forum, inte minst för att vi är mitt i ett generationsbyte som jag upplever det.

Runt henne myllrar det av liv. Många har kommit för att ta del av boksläppet om kulturprofilen Sven Lyra och inte minst för att höra hans favoritband ”Morning Stand” som uppträdde för fulla stolar.

Artikelbild

| Lisen Hertzman i föreningen Donya drömmer om ett mer levande kulturliv. I höst kommer de arrangera både föreställningar och förhoppningsvis även workshops.

På Hemslöjden Östergötlands innergård blänker de uppradade yxorna i solen. Runt slöjdaren Per Helldorff står en grupp besökare som fascinerat ser på medans han ett litet hugg i taget mejslar fram vad som ska bli ett tråg. Innegården myllrar av liv, vid ett bord råder det febril broderiverksamhet, vid ett annat hålls det hopprepsverkstad. Det gäller att hålla koll på klockan för att hinna med så många konststopp som möjligt. Nästa programpunkt blir stadsbiblioteket där höstens närodlade böcker ska presenteras. Här är det dock tomt så när på de prydligt uppradade stolarna. Efter lite prassel i papper och huvudbryderi står det klar att arrangemanget verkar ha tagit slut innan utskriven tid. Vi kilar vidare.

Jag vara tvungen att komma hit och titta på den här utställningen för en vän till mig, Annika Svanberg, ställer ut. Först förstod jag inte upplägget, men efter ett tag gick det upp ett ljus. Det finns ett hundporträtt som är jättekul och benen precis i början av utställningen var ju också fascinerande, säger Karolina Vistby.

Artikelbild

| 3D. Konstnären Stina Opitz som tolkat Lucas Cranach Däs målning "Syndafallet eller Adam och Eva" genom två utstickande ben.

Idag hölls vernissage för nya utställningen ”Are you talking to me” på Östergötlands museum. Utställningen består av 33 ALKA-konstnärers egna tolkningar av redan existerande verk.

Jag kom lite efter själva vernissagen och nu verkar alla konstnärer ha gått hem, det var ju lite synd. Nu hade jag tänkt bege mig in mot centrum och se om jag kan hitta något annat kul som ingår i City art Link, säger Karolina.