Kommunen vill stoppa Kartellen

Linköpings kommun vägrar att finansiera Kartellens och Sebbe Staxx uppträdande på endagsfestivalen Keep it loud nästa helg. Därmed måste spelningen med allra största säkerhet ställas in.

7 augusti 2014 16:46

Linköpings kommun skriver i ett pressmeddelande att "kommunala skattepengar ska inte användas för att betala en musikgrupp som inte tydligt tar avstånd från politiskt våld i Sverige. Det anser såväl kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) som kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Vikinge (C)."

– Vi måste hålla rent åt alla håll, oberoende av vilken riktning det är som inte tar avstånd från politiskt våld, säger Lars Vikinge. Det handlar om att vi alla har ett ansvar för att vårda de demokratiska principerna.

Problemet? Sebbe Staxx tar avstånd från just våld i alla former, bland annat i ett färskt inlägg på Instagram och i ett uttalande till TT.

– Det är som att Peace & Love-debatten aldrig har hänt. Jag är emot våld i alla former, och har sett så mycket av det att jag vet att det inte är lösningen, säger Sebbe Staxx till TT.

– Är det så, då har han gått oss till mötes på den punkten som vi kräver, säger Lars Vikinge när Corren får tag i honom över telefon.

Men varför kommer detta beslut just nu, det har ju varit känt sedan 3 juni att Kartellen och Sebbe Staxx ska uppträda?

– Ska jag vara ärlig så har jag faktiskt helt missat det. Och jag vet också nu att den informationen har legat uppe på kommunens hemsida även efter det. Så där har jag faktiskt bommat.

Vikinge fortsätter att berätta att han också har pratat personligen med Sebbe Staxx i telefon under dagen.

– Sebbe har berättat för mig att han tagit avstånd från alla former av våld minst tio gånger sedan Peace & Love. Och det har jag också missat.

Så en dubbelbom alltså?

– Ja det skulle man kunna säga.

På East FM, en av medarrangörerna och de som bokat Kartellen, är man bekymrad.

– Det är ju en viktig akt för oss och som det ser ut nu kommer de inte att kunna stå på scenen, säger Andreas Peterson, programchef på East FM.

När det dock blivit klart att Sebbe Staxx bland annat gått ut på Instagram med ett inlägg om avståndstagande mot våld ber Lars Vikinge att få återkomma.

– Jag har nu pratat med Paul (Lindvall) och han är tveksam men vi ska göra en omprövning imorgon (läs fredag). Och återigen, har han gjort avbön då är åtminstone jag nöjd. Så du kanske förstår åt vart jag lutar.

Men för att vara på det klara, som det ser ut just nu så kommer kommunen inte att finansiera spelningen?

– Nej, helt riktigt.

Detta har hänt

Kartellen med fro ntfiguren Sebbe Staxx blev tidigare i sommar avbokad från musikfestivalen Peace & Love i Borlänge. Dalarnas tidning hade som sponsor dragit tillbaka sitt stöd för festivalen om Kartellen skulle spela. Festivalens motivering till den plötsliga avbokningen var att gruppens ageranden inte var förenliga med festivalens värderingar. Efter att flera andra artister, bland annat Ebbot Lundberg och Stefan Sundström, då meddelat att de också hoppar av festivalen valde Peace & Love att ändra sitt beslut och låta Kartellen uppträda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!