Kejsarättlingar kräver tillbaka museiföremål

En oro växer i den tyska museivärlden när barnbarnen till barnbarnen till den siste tyske kejsaren, Wilhelm den andre, kräver att få tillbaka tusentals konstföremål som de menar att de här rätt till, rapporterar Sveriges Radio.

19 september 2019 10:04

Regimen i det forna Östtyskland beslagtog adelns slott, gods och föremål, och nu vill Hohenzollernfamiljen, ättlingar till Wilhelm den andre, ha tillbaka sina ägodelar.

Ättlingarna har till exempel gjort anspråk på slottet Cecilienhof i Potsdam, som byggdes under släktens regenttid, där de nu vill bo, gratis.

Familjen har i flera år förhandlat i det tysta med de tyska delstaterna Berlin och Brandenburg, men när dokumenten nu läckt ut till allmänheten växer en oro i landets kultursfär.

Bland annat har de framkommit att föremål från det tyska historiska museet, slottet Charlottenburg och det egyptiska museet i Berlin riskerar att förlora föremål till adelssläkten, om de får som de vill.

Hohenzollernfamiljen vill även få inflytande i hur familjens roll i den tyska historien beskrivs på landets museer.

Inget demokratiskt land skulle gå med på ett adelsprivilegium i historieskrivningen, säger Winfried Süss på Leibniz-centret för nutidshistoria i Potsdam, till Sveriges Radio.

Förhandlingar i ärendet pågår, men enligt radion är parterna långt ifrån att mötas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!