Ingrid Bergman på Östgötateatern

En alldeles nyskriven musikal om Ingrid Bergman. Det kan bli en framtida urpremiär på Östgötateatern.

25 mars 2015 11:41

I Göteborg sitter nu regissören och manusförfattaren Staffan Aspegren och kompositören och textförfattaren Jan-Erik Sääf och skriver på en musikal om filmstjärnan Ingrid Bergman. "Camera" är namnet, men i övrigt är det mesta oklart.

Klart är däremot att upphovsmännen tar hjälp av Östgötateatern för att testa materialet. I en öppen workshop, dit alltså allmänheten är välkommen, kommer en samling elever från Högskolan för scen och musik i Göteborg tillsammans med skådespelare från Östgötateatern arbeta med musikalen.

– Det är jättefina låtar skrivna och de har utarbetat några scener. Workshopen är ett sätt att undersöka hur de funkar, säger Johan Celander, teaterchef på Östgötateatern.

Workshopen äger rum på Stora teatern i Linköping 30 maj, under ledning av Östgötateaterns kapellmästare Johan Siberg och med bland andra Shirin Golchin, som nu spelar Liesl i "Sound of Music", på scenen.

Staffan Aspegren har en rad framgångsrika musikal- och operaföreställningar bakom sig, och är nu professor i Scenisk gestaltning på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Men han är östgöte från början, och regisserade "En kul grej hände på vägen till Forum" på Östgötateatern 2001. Han och Johan Celander känner varandra sedan båda jobbade på Malmö stadsteater.

Johan Celander tror att det kan bli tal om premiär tidigast 2017. Och detta samarbetet betyder absolut inte att premiären sker på Östgötateatern.

– Det finns inga produktionsbeslut fattade. Men jag hoppas att det blir en fantastisk musikal som har premiär här om några år. Om jag inte hade trott det hade jag inte varit med, säger Celander.

Är det här ett vanligt arbetssätt?

– Ute i världen är det betydligt vanligare än i Sverige. En sån här öppen work-shop är nog unik. Däremot är det nog vanligt att kompositörer och författare samlar ihop lite kompisar och testar under arbetets gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!