"Idol"-Madelief: Får glömma det som hände

Det krävdes en flytt på hundratals kilometer för att Madelief Termatens luftvägar skulle fungera ordentligt.

Nu är "Idol"-deltagarens röst hennes viktigaste redskap.

Jag har alltid drömt om att bli världsartist, säger hon.

24 oktober 2019 10:09

Förra veckan tyckte juryns Nikki Amini att Madelief Termaten var ute på fel väg, när hon framförde Anna Bergendahls "Ashes to ashes" i countrystil. Veckan innan dess ville juryn helst glömma Termatens framträdande, där den svaga punkten delvis berodde på astmaproblem.

"Då var du på rätt väg, nu är du ute mot helt fel håll känner jag", sade Amini i förra veckans avsnitt och menade att Madelief Termaten är en poptjej. "Du inledde med två väldigt mäktiga framträdanden, de två första fredagsfinalerna, och sedan har du blivit vilsen", sade Amini bland annat.

Det känns lite sådär, hon (Nikki Amini) får tro vad hon vill men jag är en countrytjej. Visst kan jag sjunga pop men det är inte mitt starkaste jag, säger Madelief Termaten till TT.

Flytta – eller bli sjuka

I veckans avsnitt är temat engelska låtar, och 17-åringen från Ängelholm vill ta revansch med Eliza Doolittles "Pack up". Hon var tvungen att göra fel, för att hamna på rätt bana igen, säger hon.

Jag får göra om, glömma det som hände och ta nya steg.

Madelief Termaten kom till Sverige som tioåring från Holland, och under "Idol"-resan har bland annat ett filmteam från Nederländerna besökt henne på plats. Men flytten till Sverige var inget enkelt val för familjen.

Det var på grund av min astma, det är dålig luftkonditionering, dålig miljö, mycket folk på liten yta. Läkaren sade till oss "om ni inte flyttar blir ni antingen sjuka eller så kommer ni att ha svårt att andas".

Hade gjort allt

Det stod mellan Skandinavien och Schweiz, men eftersom familjen har släkt i Sverige blev slutdestinationen Ängelholm. Först fyra månader efter flytten hade hennes lungor återhämtat sig så pass att hon orkade leka och springa som vanligt igen.

TT: Hade du kunnat vara artist om du hade blivit kvar i Nederländerna?

Jag hade fått det att fungera eftersom att det här är min dröm, jag hade gjort allting för att försöka. Ibland känner jag att jag vill flytta tillbaka, men jag tror att jag skippar det, säger hon.

Artistdrömmarna har hon haft så länge hon kan minnas, men beslutet om att satsa ordentligt tog hon för två år sedan – det var då hon började uppträda offentligt. Inspirationskällorna är Rihanna, Dolly Parton och Agnetha och Anni-Frid från Abba.

Jag är ingen plugghäst, jag är ingen tjej som gillar att gå på mattelektioner. Jag är en tjej som gillar att dansa och sjunga, berättar hon.
Fakta: Veckans låtar

Freddie Liljegren: "Mamma knows best" – Jessie J

Tusse Chiza: "What makes you beautiful" – One Direction

Christoffer Hamberg: "Faith" – George Michael

Astrid Risberg: "Hide and seek" – Imogen Heap

Gottfrid Krantz: "Angels" – Robbie Williams

Madelief Termaten: "Pack up" – Eliza Doolitle

Kim Lilja: "Roxanne" – The Police

Dao Di Ponziano: "Fix you" – Coldplay

För att rösta: sms:a idolens förnamn i versaler till 72400

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT