Hon fick sitt drömjobb på Ung scen/öst

– Jag vill berätta de historier som du aldrig kommer att hitta i en skolbok, säger dramatikern, regissören och dramaturgen AnnaLina Hertzberg. Hon är Ung scen/östs nya konstärliga ledare .

3 augusti 2015 17:45

Det är AnnaLina Hertzberg allra första dag på jobbet som konstnärlig ledare på Ung scen/öst. Ett jobb hon tar över efter Malin Axelsson om i vintras värvades till chefspositionen för Radioteatern.

– Jag är välbekant med Ung scen/öst sedan innan eftersom jag har projektlett scenkonstlaboratoriet ung scen/lab under två säsonger. Det här är mitt drömjobb vilket är jobbigt. Nu har jag ingen dröm kvar att jaga, säger hon och skrattar.

Än är det bara fyra böcker och två telefoner som har hunnit hitta till det nya kontoret. Men med över tjugo år i branschen känner hon sig trygg. Tidigare har hon arbetat bland annat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Teater Västernorrland.

– Jag har jobbat med teater sedan gymnasiet, här känner jag mig allra tryggast. Här kan jag uttrycka min konstnärliga kreativitet.

Nyligen medverkade hon i en skrivarworkshop i Kapstaden, Sydafrika och beskriver det som en skakande upplevelse.

– Det var som en lång historielektion i rasism och kolonialism. Berättelser som gav perspektiv på mer än just Sydafrikas historia. Jag har lett många internationella projekt och vill gärna få in sådana utbyten i verksamheten. Få in nya perspektiv som får oss att lyfta blicken från det vi tycker är självklart.

Att berätta historier som alla kan känna igen sig i och kan växa av är teaterns förmån och uppgift. Att barn och unga får chansen att möta teater under uppväxten ser hon som sin viktigaste uppgift.

– Barn befinner sig i ett skolsystem i tio år och då är det viktigt att kultur är en del av den vardagen. Teater kan ge något som inte finns med i skolplanen och inspirera. Öppna upp till nya tankar.

Nu vill AnnaLina Hertzberg ut och prata med människor, hitta kontakter så att hon kan ta reda på vad barn och unga vill se och uppleva på teaterscenen.

–Teater är som bäst när alla delar samverkar i produktionen. Text, musik, och skådespelare. Men publiken måste också ha roligt och bli berörda. Gå där ifrån något förändrade, menar hon.

AnnaLina Hertzberg beskriver sig själv som en person som är bra på att jobba mot mål. Hon vill jobba mycket med musik i kommande föreställningar, hon vill jobba med bra texter. Hon vill bjuda in dramatiker som kan skriva kommande klassiker som spelas om tvåhundra år.

– Men först måste jag lära känna alla, och ta mig en tur i teatern för det har jag inte hunnit än, säger hon och ler.

AnnaLina Hertzberg

Ålder: 40 år

Familj: Fru och två barn

Bor: Stockholm fortfarande, veckopendlar tills att de hittat boende i Linköping.

Bakgrund: Född i Umeå, uppväxt på Gotland.

Linköping för mig: En spänn­ande stad, mer hemma än Stockholm. Tryggt med Östnytt på tv precis som på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!