Här möttes framtidens författare

Tre dagar av skrivarverkstad, författarbesök och nya kompisar. Läs- och skrivlägret på Lunnevads folkhögskola lockade i veckan många skrivsugna unga.

20 juni 2018 19:24

Det skrivs under koncentrerad tystnad den här eftermiddagen på Lunnevads folkhögskola. Utspridda i skolans klassrum, aula och korridorer sitter ett 30-tal barn mellan 12 och 16 år och skriver historier som de snart ska läsa upp i mindre grupper.

Det är Regionbibliotek Östergötland och Götabiblioteken som under tre dagar arrangerar ett läs- och skrivläger för barn i Östergötland här på folkhögskolan, det första lägret i bibliotekens regi där deltagarna sover över.

Tolvåriga Elsie Reinikke är just klar med dagens sista skrivövning. Det är första gången som hon är iväg på ett läger för andra som också gillar att skriva.

– Det är mycket friare här än i skolan, säger Elsie, det gillar jag. Vi utgår ifrån några ämnen, men det är ingen som bestämmer att alla ska skriva om en leopard i ett träd, till exempel.

I den här övningen har hela gruppen utgått ifrån ett antal huvudteman – kärlek, svårmod och skräck. Elsie Reinikke och kompisarna Sanna Dalbark och Tove Fröjd har alla skrivit om kärlek, men med inslag av både skräck och svårmod.

– Vi har fått pussla ihop egna ord åt varandra utifrån de här teman, berättar Sanna. Till min text fick jag exempelvis orden glädjedöd och vänskapsgråt, som Elsie satt ihop, och då har jag försökt peta in de orden i min text.

För många är sommarlov synonymt med att åka iväg på läger men oftast riktar sig läger till den som gillar sport eller teater, menar Sofia Cedvén. Hon och kollegan Malin Johansson håller i lägrets skrivövningar och är båda allmänlärare vid Lunnevads folkhögskola till vardags.

– Det känns viktigt att ge unga som gillar att läsa och skriva en chans att träffa andra med samma passion, säger Sofia Cedvén.

Och hon vet vilken betydelse ett läger kan ha.

– Jag var själv här på Lunnevads folkhögskola första gången som 14-åring, på just ett sådant här läger, och det var fantastiskt.

När klockan blir tre är dagens övningar slut. I morgon väntar författarbesök av Maria Frensborg som ska hålla i en författarskola. Att läsa är viktigt för skrivlusten, tycker Tove Fröjd.

– Jag blir som allra mest sugen på att skriva när jag läser en bra bok, säger Tove.

Om ni får välja en bok att läsa, vilken bok läser ni då?

– Harry Potter, svarar Tove snabbt. I skolan skriver jag mycket Harry Potter-aktigt.

Sanna Dalbark är också ett fan av Harry Potter.

– Och en bok som heter "Goodnight stories for rebel girls", den gillar jag, säger Sanna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn