Guldbaggefavoriten höll hela vägen

Levan Akins georgiska dansdrama var storfavoriten som höll hela vägen. Bästa film och bästa manus gick till "And then we danced".

Det här har betytt jättemycket för mig i mitt filmskapande, filmen sätter mig på en ny resa, säger han till TT.

20 januari 2020 06:04

Förhandstippade "And then we danced" slog Jesper Ganslandts "438 dagar", Roy Anderssons "Om det oändliga", Anna Eborns "Transnistra" och Jon Holmbergs "Sune – best man".

Filmen fick totalt fyra Guldbaggar. Bästa manliga huvudroll gick till Levan Gelbakhiani, som gestaltar en homosexuell dansare. I hans hemland Georgien har filmpremiären kantats av protester där filmens innehåll fördömts.

Det här har förändrat mitt liv helt. Tack Levan (Akin), du har öppnat så många dörrar för mig. Och tack Sverige för att ni har byggt den här viktiga bryggan mellan våra länder, sade han i sitt tacktal.

Filmens producent Mathilde Dedye följde i sitt tacktal upp känslan av att filmen betytt väldigt mycket för sin publik.

Levan har sagt att den här filmen är större än oss och det är så det har känts under hela den här resan, sade hon från scenen.

Succé för "Aniara"

Upprymda var också skaparna av det dystopiska rymddramat "Aniara". Filmatiseringen av Harry Martinsons epos fick fyra av Guldbaggarna – bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, kvinnliga biroll och bästa visuella effekter.

Regissören Pella Kågerman sade i sitt tacktal att hon misstänker att prisgalornas tid är förbi och förtydligade efter galan för TT:

Jag gick ut och tänkte att "det här var så fel". Vi tyckte att Levan skulle vinna, eller egentligen Roy för att han är äldre. Jag kan inte hjälpa min känsla i bröstet, att den här baggen kanske gick fel. Men vi är väldigt glada för den, sade Pella Kågerman.

Programledaren Emma Molin inledde Guldbaggegalan med ett dansant medley av Tomas Ledin-låtar, inspirerat av bioaktuella musikalen "En del av mitt hjärta". Den filmen hade chansen att ta hem Guldbaggens publikpris men Ledin-gänget fick se sig slaget av Jöback-gänget och "Jag kommer hem igen till jul".

Sydkoreanska "Parasit" tilldelades Guldbaggen för bästa utländska film, till glädje för den svenska distributören Triart film.

"Finaste priset"

Årets hederspris gick till mångsysslaren Lasse Åberg som i sitt rörande tacktal påpekade att "det varit ett manfall" i hans filmgäng.

En epok är slut på sätt och vis, sade Lasse Åberg på scenen.

Priset Gullspiran, som delas ut till en person eller organisation för insatser inom barnfilm, gick till animatören och "Bamse"-regissören Christian Ryltenius, som också är aktuell med nya filmen om Pelle Svanslös.

Det här är filmbranschens absolut finaste pris. Det känns speciellt eftersom den första som fick det här priset var min gamla chef Per Åhlin, sade Christian Ryltenius på förgalan.

"Inte hela världen"

Roy Andersson, som i november belönades med regipriset på filmfestivalen i Venedig, gick hem utan Guldbagge. Före galan verkade han dock ganska förberedd på det.

Det är inte hela världen, jag har ändå fått priser i min filmkarriär. Nu när man har varit i Venedig och fått Guldlejonet, ska man då bli ledsen för att man inte får Guldbaggen i Stockholm?
Fakta: Och vinnarna är....

Bästa film: "And the we danced"

Bästa regi: Pella Kågerman och Hugo Lilja: "Aniara"

Bästa manus: Levan Akin: "And then we danced"

Bästa kvinnliga huvudroll: Emelie Garbers: "Aniara"

Bästa manliga huvudroll: Levan Gelbakhiani: "And then we danced"

Bästa dokumentärfilm: "Transnistra"

Bästa originalmusik: Nathaniel Méchaly: "Eld & lågor".

Bästa manliga biroll: David Dencik: "Quick".

Bästa kvinnliga biroll: Bianca Cruzeiro: "Aniara".

Bästa kortfilm: Morgane Dziurla-Petit: ”Excess will save us”.

Bästa klippning: Erika Gonzales, Kristin Grundström och Karolina Bengtsson: ”Josefin & Florin”.

Bästa mask/smink: AnnaCarin Lock: ”Quick”.

Bästa kostym: Margrét Einarsdottir: ”Eld & lågor”.

Bästa utländska film: ”Parasit”.

Bästa visuella effekter: Andreas Wicklund, Arild Andersson och Per Jonsson: ”Aniara”.

Bästa scenografi: Anders Hellström, Frida Ekstrand Elmström och Nicklas Nilsson: ”Om det oändliga”.

Bästa ljud/ljuddesign: Andreas Franck och Fredrik Dalenfjäll: ”438 dagar”.

Bästa foto: Lisabi Fridell: ”And then we danced”

Guldbaggens publikpris: "Jag kommer hem igen till jul"

Hedersguldbaggen: Lasse Åberg

Gullspiran: Christian Ryltenius

Årets nykomling: Emily Norling

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris. Sedan 1964 har det delats ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under året som gått.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT