Filmrecension: Komisk Craig i pusseldeckare

Daniel Craig kliver ur Bondkostymen till förmån för komiska krumbukter i pusseldeckaren ”Knives out” – en genomtrevlig bioupplevelse.

27 november 2019 09:36

Jag har alltid varit svag för Daniel Craig. Inte för den där scenen i ”Casino Royale” när han kliver upp hur havet som en Poseidon (i pyttesmå badbyxor), eller för hans finkalibrerade skådespeleri i dramafilmer som ”The mother” – utan för att han verkar vara en total knasboll privat.

När han besökte Sverige i mitten av 00-talet för att göra intervjuer för sina två första Bondfilmer, charmade han hela presskåren med en märklig blandning av gammaldags artighet och svordomsstinn självironi. Genom sprickorna i proffstrevligheten glimrade det av en oförutsägbar humor som inte fick plats i Bonds skottsäkra kostym.

Men nu våras det för knasbollen Craig. I nya ”Knives out” spelar han Benoit Blanc, en privatdetektiv från New Orleans med uppblåst självbild och bred sydstatsdialekt, en sorts blandning av Hercule Poirot och en domedagspredikant.

Blanc kallas in för att lösa mordet på den stenrike deckarförfattaren Harlan Thrombey (Christopher Plummer) som hittas död i sitt hem efter att ha firat sin 85-årsdag med hela släkten. Bland hans giriga och bortskämda barn och barnbarn finns det gott om mordmotiv – den enda som verkar ha brytt sig om den döde är hans privatsköterska Marta (Ana de Armas).

Regissören och manusförfattaren Rian Johnson (”Star wars: The last jedi”) har rört ihop ett oemotståndligt bakverk till film – en klassisk pusseldeckare, strösslad med filmstjärnor (Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Toni Collette med flera) och lekfulla samtidsreferenser (här finns både Trumpväljare, invandrare, nättroll och mindfulnessprofeter). Det är helt enkelt vansinnigt underhållande, en genomhärlig bioupplevelse med överdådiga miljöer, skruvade rollfigurer och oväntade vändningar.

Det märks att skådespelarna har roligt, särskilt Daniel Craig som nästan svämmar över av bubblande komisk energi – han lägger ner sin själ i allt från kusligt pianoklink till en helt vansinnig monolog om frityrmunkar.

Häromveckan klargjorde Craig att Bondfilmen ”No time to die”, som får premiär i april, blir hans sista. Jag hoppas att hans nya frihet banar väg för en hel svit med Benoit Blanc-mysterier.

Fakta: Knives out

(TT)

Genre: Kriminalkomedi

Premiär: 29 november 2019

I rollerna: Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Chris Evans med flera.

Regi: Rian Johnson

Speltid: 2 timmar 11 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + + +

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!