Någonstans i Damaskus har en handfull vuxna och lika många barn tagit sin tillflykt från kriget i en stor lägenhet. Dörren är noga förbommad och utanför hörs gevärseld och ibland explosioner.

Kriget i Syrien har resulterat i några mycket sevärda dokumentärer, senast "City of ghosts" som handlar om medborgarjournalister i al-Raqqa. "Insyriated" tar ett annat, fiktivt, perspektiv och förser inte publiken med någon politisk kontext. Handlingen, som därmed blir mer universell än specifik för just Syrien, utspelas nästan helt inne i lägenheten och koncentreras snabbt kring de små (och stora, vänta bara) dramer som utspelas mellan de hårt prövade invånarna. Elen försvinner, det är ont om vatten, internet och mobiler funkar bara ibland. Osäkerhet och rädsla präglar hela tillvaron. När det knackar på dörren fryser alla till is.

Den israelisk-palestinska skådespelerskan Hiam Abbass, en stor stjärna i mellanöstern, spelar frun i huset, som kämpar hårt med att upprätthålla ordning i kaoset. Hon fattar tidigt beslutet att hålla en dramatisk händelseutveckling hemlig, på gott och ont.

Artikelbild

| Hemhjälpen Halima (Diamand Bou Abboud) och frun i huset (Hiam Abbass) tvingas fatta jobbiga beslut i "Insyriated". Pressbild.

Abbass, som har samma slags bräckliga men samtidigt stenhårda utstrålning som Pernilla August kan ha, var med i en likande film för ett par år sedan, "Salongen". Då utspelades hela handlingen inuti en skönhetssalong i Gaza, där en samling kvinnor tog chansen till en stunds normalitet i en krigsdrabbad tillvaro.

Den filmen var inte helt lyckad men visar, liksom den bättre "Insyriated", att ett kammarspel kan bli en förvisso något konstlad men mycket gripande krigsskildring, ur de kanske hårdast drabbades perspektiv. Handlingen sipprar in utifrån genom ljud och ljus och utgörs inte minst av händelser som blir skarpare när de utspelas i ett isolerat rum.

Under 24 timmar får vi följa familjen i den stora, egentligen fina lägenheten, som skvallrar om en lugnare tid då det fanns ro att läsa alla böckerna i bokhyllorna och ta lugna bad i badkaret. Moraliska dilemman ställs på sin spets i krigstid och "Insyriated" gör ingenting för att försköna den bilden.