En miljon har besökt nya Nationalmuseum

Ett år har gått sedan Nationalmuseum i Stockholm slog upp portarna igen, den 13 oktober förra året. Sedan dess har en miljon människor besökt museet – vilket är tre gånger fler än årsantalet före renoveringen.

9 oktober 2019 09:00

"Med en miljon besökare på ett år har Nationalmuseum klivit upp i topp som ett av Stockholms mest besökta museer efter Vasamuseet och Skansen. Vi är väldigt glada över att så många gamla och nya besökare har kommit till oss. Det visar att kulturen spelar en stor roll i dagens samhälle", säger Susanna Pettersson, överintendent på museet, i ett pressmeddelande.

Besöksantalet ligger på ungefär 15 000–20 000 besök per vecka efter den inledande anstormningen. Och enligt publikundersökningar är många av dem förstagångsbesökare. Flera har också gjort mer än ett besök.

Efter museets fem år långa renovering går det att visa tre gånger så mycket konst där. Man har skapat en permanent utställningsyta för barn, och öppnat utrymmen som tidigare var stängda för publiken.

Årsdagen av återinvigningen kommer att uppmärksammas med ett jubileumsprogram med föredrag, samtal och filmvisning den 12–13 oktober.

De många besökarna gav också Nationalmuseum ökade kostnader. Därför gav regeringen museet ett anslag på elva miljoner kronor i höstbudgeten. Dessutom tillförde man 52 miljoner kronor för innevarande budgetår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT