Eddie Meduza lever än

Först radiodokumentär, nu film. Tiden tycks mogen för en revival för nykteristernas och föräldrarnas 80-talsskräck: Eddie Meduza.

5 februari 2010 14:25
-Nyckelordet i vårt arbete, säger regissören Stefan Berg, är upprättelse. Jag hade aldrig trott att vår Eddie Meduza-film skulle dyka upp här, bland finkulturen på Göteborgs filmfestival. En katt bland hermelinerna. Vi har verkligen nått målet redan.

Ja, Eddie Meduza har gått lång väg från stökig, försupen raggarrockare till att bli föremål för dokumentärer. Två stycken till och med; Sveriges Radio sände en lång, inträngande dokumentär så nyligen som i somras.

-Antingen är det en slump, eller så har de som växte upp med Eddie nått rätt ålder nu, säger Andreas Brink, medregissör.
-Det är inte lika känsligt att tala om honom i dag. De här runda orden kanske inte är lika runda längre. 1980 kunde man inte säga kuk och fitta i SVT - men det var till hans fördel också. Han blev kult- och undergroundartist just för att han var spännande, annorlunda och utanför.

Sågs som lågkultur

När de resonerar om varför Eddie Meduza blev så stor, hur han kunde hitta in i den svenska folksjälen, slår regissörerna fast att han uteslutande var ett landsortsfenomen.

-Han betraktades som lågkultur, simpel, storstadsmedierna ville inte ta i honom. Men sättet han sjöng, hans utseende - på landet slog han an en ton.

På frågan om Meduzas status i dag svarar regissörerna "större än vi trott."

-Vi får dagligen mejl där folk frågar när de kan köpa dokumentären. Han har hoppat till nästa generation. Jag har träffat 15-20-åringar som kan alla texterna och är helt insatta i musiken. Kassetter som han sålde för tjugo spänn kan gå för en tusenlapp på nätet.

Slutligen: Vem är dagens Eddie Meduza?

-Finns det någon? Folk brukar säga Björn Rosenström, men jag tycker snarare man ska titta på artister som är kompromisslösa och går sin egen väg. Jag skulle svara Robyn, som startade ett eget skivbolag och säljer sin musik direkt, säger Andreas Brink.

"Eleganten från vidderna: Filmen om Eddie Meduza" släpps på dvd senare denna månad. Den kommer förmodligen också att visas i SVT under våren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!