Drottningens musik i älskarens slott

Hon var Frankrikes sista drottning. Han var actionhjälten från Sverige som påstods vara hennes älskare. På lördag spelas hennes musik i hans hem – Ljungs slott.

23 juni 2015 13:41

Det är ett av världshistoriens mest ihärdiga romantiska rykten: att ädlingen, diplomaten och officeren Axel von Fersen från Ljung i Östergötland hade en hemlig affär med drottning Marie Antoinette, gift med Frankrikes kung Ludvig XVI. Säkert är att de blev nära vänner på 1780-talet, att han besökte henne ofta och att de skrev till varandra.

Hon har gått till historien som bortskämd och aningslös. Det är långt ifrån säkert att hon verkligen sade "om folket inte har bröd kan de väl äta bakelser". Säkert är däremot att hon var mycket intresserad av musik.

När det arrangeras musikalisk salong i Ljungs slott på lördag kommer detta att framgå.

– Den berättelse som kommer att löpa som en röd tråd genom kvällen ger en lite annan bild av Marie Antoinette än den vanliga. Hon var musikalisk och musikintresserad, och komponerade små lättsamma stycken. Musikälskande kan man vara även om man är slösaktig, säger Elisabeth Kihlberg.

Det är föreningen "Ljungs slotts bevarande" som arrangerar konserten. Elisabeth Kihlberg och Anna-Karin Nordenhed Waha är engagerade i styrelsen. De slår upp porten till slottet som stått obebott sedan 1939 och ber om ursäkt för att vårens kyla dröjer sig kvar där inne. Men vad spelar det för roll när historiens vingslag känns så starkt i de stora, slitna salarna?

Hit kommer fransyskan Cécile Coutin på lördag för att uppträda. Hon är vice ordförande i Marie Antoinette-sällskapet i Frankrike och kommer att bidra med både sina kunskaper och sin röst – "en rätt välklingande sopran", enligt arrangörerna. Hon tycks dock ha många strängar på sin lyra, för hennes avhandling handlar om kamouflage under första världskriget.

Vid sidan av drottningens egna kompositioner spelas stycken av Mozart (som Marie Antoinette mötte när de båda var sjuåringar hemma i Wien), Gretry och Gluck, med flera. Axel von Fersen hade med sig noter hem till Östergötland, som finns bevarade på hans systers slott, Löfstad utanför Norrköping. Och så berättar författaren Gerd Riccius om musiken och romantiken.

Vad är då sanningen? När ett franskt team ville ta DNA-prover från Axel von Fersens grav i Ljung, för att avgöra om han var far till Marie Antoinettes andra son, blev det stopp.

– Om de hade en kärleksaffär ska den förbli hemlig, säger Elisabeth Kihlberg.

Musikalisk salong i 1700-talsanda

Var: Ljungs slott, norr om Ljungsbro.

När: Lördag 27 juni kl 15.

Biljetter: Endast förbokning: info@ljungsslott.com eller 070-28 78 222.

På scen: Cécile Coutin, sång, Gloria Joyce Burt, harpa, Ulla Gran Knutsson, cembalo, Carin Hansson, cello och Ella Vahtras, violin.

Arrangörer: Föreningen Ljungs slotts bevarande i samarbete med studieförbundet Sensus.

Utställning 1: "Jag kan bara säga att jag älskar er" om Axel von Fersen och Marie Antoinette. Invigs på lördag.

Utställning 2: Mats Nordenhed och Daniel Björkert ställer ut konst och fotografi på Ljungs slott. Vernissage på lördag kl 13.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Kylberg