De har turnerat genom Sverige i årtionden och ligger bakom hitlåten "Vill du bli min fru". Nu gör Drängarna debut i Melodifestivalen med låten "Piga & dräng" – och scenshowen beskriver de som en "hejdundrandes logdans".

Vi gjorde låten som en hyllning till bygden, så här är det, bygden är med i tv nu. Och nu kommer inget att stoppa det här, säger Drängarnas Anders Wigelius på plats i Coop Norrbotten Arena i Luleå.

Men någon eventuell finalplats har de inte funderat över.

Artikelbild

| Faith Kakembo tävlar med bidraget "Crying rivers".

Vi tänker inte så mycket på tävlingen, vi kom hit för att vi hörde att det är en riktigt bra fest här uppe. Är det någonting som vi är bra på så är det fest, säger Wigelius.

Mariette segersatsar

Melodifestivalveteranen Mariette är tillbaka och öppnar hela tävlingen med låten "Shout it out". Det blir hennes fjärde bidrag sedan debuten 2015, och den här gången har hon ett tydligt mål: Seger.

Det är klart att man vill knipa den platsen, det är en del av varför jag är här, jag vill ta det så långt jag kan. Det skulle vara enormt kul, kanske blir det fjärde gången gillt, säger hon.
Artikelbild

| Mariette är tillbaka i Melodifestivalen. "Att vara med för fjärde gången är som en dröm", säger hon.

Ett bidrag som har fått kritikerna att ropa "skrällvarning", innan de ens sett bidraget framföras, är Faith Kakembos "Crying rivers". Narkossköterskan tävlade tidigare i musiktävlingen "P4 Nästa", därefter fick hon ett telefonsamtal från Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Det var ganska surrealistiskt. Hon sade "Vi vill gärna att du är med". Okej, säger Faith Kakembo och visar en chockad min.
Artikelbild

| Mohombi är tillbaka i Melodifestivalen, den här gången med låten "Winners".

Låten "Crying rivers" är skriven av bland andra Jörgen Elofsson, som tidigare har samarbetat med artister som Britney Spears, Westlife och Kelly Clarkson.

Det är helt fantastiskt. Jag har haft en sådan tur att det har gått så bra, att jag har hittat en sådan bra låt och låtskrivare, säger Kakembo.
Artikelbild

| Mariette. Pressbild.

"Melodifestivalen slår Grammy"

Mohombi är tillbaka efter förra årets bidrag "Hello" – och den här gången har han döpt låten till "Winners". Men blir det en vinst?

Artikelbild

| Albin Johnsén. Pressbild.

Vi får se, det är bara mina "actions" och min prestation som kan avgöra det. Och alla som ska rösta, säger Mohombi.

Han ligger sedan tidigare bakom 10-talshitten "Bumpy ride" som har drygt 100 miljoner strömningar på Spotify och 2016 vann han en amerikansk Grammy för sin medverkan på Pitbulls album "Dale". Med sin Melodifestivaldebut förra året ville han nå ut till den svenska publiken.

Artikelbild

| Drängarna. Pressbild.

Det var många som inte visste att jag var svensk och som lyssnade på musiken utan att veta att vi faktiskt har en kille från Stockholm som representerar Sverige världen över, säger han och fortsätter:
Min svenska släkt tycker att det här är det största jag har gjort, det här slår en Grammy i USA med hästlängder.