Att se sig själv på tv är inte något man gör varje dag. Det fick årets tv-bönder erfara när de på måndagsmorgonen samlades på Drottningholm utanför Stockholm för att möta pressen och se de första avsnitten av "Bonde söker fru".

Det skrattades friskt runt bondebordet.

Det här var omvälvande. Det är klart att det blir mycket skratt, när man får se sig själv och hur man är, säger köttbonden Stefan Hildingsson.

Precis som flera andra deltagare sökte han inte själv till dokusåpan - han blev anmäld av sin syster och sin svägerska.

Jag vägrade ju och sa "aldrig i livet att jag ska vara med i det där dravlet". Men de lyckades ju övertala mig och jag ångrar ingenting, säger Stefan.

"Ofattbart"

Köttbonden Marcus Andersson blev anmäld till programmet av ett gäng polare:

Det var på nyårsdagen, de tänkte väl att "nu får det vara nog". Jag funderade och kom fram till att jag ska ta chansen. Jag ser det som en möjlighet att träffa någon eftersom programmet når ut till så många, säger han.

Hästbonden Pontus Hugosson ser också "Bonde söker fru" som en möjlighet att träffa någon "som det känns speciellt med". Och hans förutsättningar är extra goda - sedan presentationsprogrammet sändes i våras har han fått över 1 000 brev, fler än vad alla fjolårets bönder fick tillsammans.

Det är ju lite ofattbart, man får inte riktigt grepp om det. Att det liksom är en person bakom varje brev, säger Pontus.

Varför så många lockades av honom kan han inte svara på.

Det är svårt för mig att avgöra. Men det var en bra presentation och sedan är det väl hästarna. Det är väldigt fina djur, säger han.

"Skapar liv"

Årets säsong är den tionde i ordningen och programledaren Linda Lindorff har varit med sedan starten. Hon är dock inte i närheten av att tröttna.

Det vore som att tröttna på livet självt. I det här programmet finns allt, det är en ynnest att få vara med om, säger hon.
25 procent av alla bönder vi har presenterat har funnit kärleken. VI har haft nio bröllop, det har fötts elva bondebebisar. "Bonde söker fru" skapar liv, ger lycka och kärlek till folk. Det är stort.

I höst utlovar Linda Lindorff, som vanligt, "stor passionerad kärlek" men också ovanligt mycket dramatik som krävde "drastiska åtgärder".

Men jag vill inte avslöja för mycket, då blir det inte så roligt för tittarna, säger hon.

Den nya omgången av "Bonde söker fru" får premiär i TV4 den 23 september. I första avsnittet avslöjas det vilka av de åtta bönderna som tittarna får följa i höst.