Demokrati och miljö på Riksteatern i höst

Nyskriven historisk musikal, en pjäs om olydnad och sånger om biologisk mångfald - hösten på Riksteatern går i demokratin och miljöns tecken. Men det blir också teater av kultboken "Maken".

29 maj 2017 06:17

Två teman styr stora delar av Riksteaterns repertoar i höst: undersökningar av demokratins gränser och människors förhållande till naturen. I tre år ska satsningen pågå.

Bland annat har regissören Lisa Färnström intervjuat 30 "olydiga" personer som på olika sätt har gått emot lagen. I föreställningen "Olydnad" speglas ett urval av de erfarenheterna. Men i centrum står 80-åriga Agneta som har stängt ner flera militärbaser.

Vi är intresserade av demokratins gränser, där olydnadshandlingar historiskt sett har befunnit sig precis på gränsen. Som Rosa Parks på bussen. Det finns många exempel på hur sådana handlingar har förskjutit en gräns, säger Lisa Färnström.

Nyskriven musikal

I den nyskrivna musikalen "Bläck eller blod" står demokratin på spel, då Gustav III skräms av den franska revolutionen, drar in tryckfriheten och gör sig enväldig. Men i ett skånskt slott genomför baronen Macklean en egen revolution, då medeltida livegenskap ersätts med modernt jordbruk och skolgång. Anders Ekborg gör debut i Riksteatersammanhang, som baronen, tillsammans med skådespelerskan Lina Englund. Hur musiken kommer att låta vet de inte än.

Men det är musikal som jag gillar och nyskrivet, det är kul att göra något som ingen annan har gjort, säger han entusiastiskt.

Bakom musikalen står Alexander Öberg och Erik Norberg, som låter 10 skådespelare framföra 30 nyskrivna låtar. Anders Ekborg ser fram emot att gestalta en nydanande person.

Men samtidigt var han en adelsman som inte behandlade folk bra. Det är en föreställning kring hur man å ena sidan är jättedemokratisk och å andra sidan kanske inte följer idealen själv.

Musik och kärlek

Mer musik blir det i föreställningen "Vi som bor här", som handlar om biologisk mångfald. Stefan Sundström framför nyskrivna låtar och tv-profilen Martin Emtenäs undersöker den unika miljön på varje spelort.

Kärleken får också plats på repertoaren. I "Dimensioner" spelar Marie Robertson och Krister Kern en ovanlig kärlekshistoria i parallella universum.

För första gången dramatiseras också Gun-Britt Sundströms kultroman "Maken", där regissören Lena Mossegård borrar sig ner i tvåsamhetens dilemman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!