De jubilerar med fler intagna

Linköpings studentsångare har tagit in dubbelt så många i sin kör i år jämfört med tidigare år. Antalet pojkar i körerna är dock fortfarande lågt.

21 oktober 2017 06:00

Vi har tidigare skrivit om bristen på sjungande pojkar och män i körer. Både tidigare och nuvarande dirigenter kan vittna om att antalet sökande pojkar är för lågt och att det i förlängningen hotar körsången som behöver ett stadigt inflöde av pojkar som kan sjunga in sig från en tidig ålder.

Under lördagen 21 oktober hålls ett seminarium där frågan kommer lyftas och diskuteras.

I samband med seminariet hålls en konsert med manskören Linköpings studentsångare som firar 45-årsjubileum, och som tagit in rekordmånga nya sångare i år.

– Vi har tagit in tretton nya sångare, det största antalet sett över de senaste tio åren, säger Christina Hörnell, dirigent i Linköpings studentsångare.

Samtidigt som de intagna blivit fler har dock antalet sökande inte ökat.

– Det är inte på grund av söktrycket som vi kunnat ta in fler utan för att de som sökt helt enkelt har varit väldigt duktiga. Även damkören Linnea har tagit in fler i år, det verkar vara en bra årgång.

Christina Hörnell håller med sin föregångare Hans Lundgren att det är för få pojkar som börjar sjunga i kör.

– Det är i de blandade körerna vi ser alldeles för få pojkar. Ett sätt att fixa problemet är att starta fler gosskörer där pojkarna kan känna sig mer bekväma. Att just vi som har en fungerande gosskör tar initiativ till det här seminariet kanske låter lite märkligt men vi vill visa att det går att ha bra gosskörer.

Hon vill att diskussionen ska lyftas på riksnivå så att olika regioner kan lära av varandra.

– Om man kastar ut en fotboll till ett gäng pojkar så brukar det funka bra, hur kan vi göra för att få in dem i körer?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Bomgren