David Batra får chansen på Netflix

Nu ska David Batra bli världskänd som ståuppkomiker – eller? I dagarna läggs hans ståuppshow "Elefanten i rummet" ut på Netflix, med möjlighet att nå publik över hela världen.

31 mars 2020 10:50
Det är spännande, men jag har ingen illusion om mycket tittning utomlands, säger han till TT.

”Elefanten i rummet” är showen som tog avstamp i det faktum att Batras fru Anna Kinberg Batra strax före premiären hade lämnat posten som partiledare för Moderaterna. Föreställningen handlar om deras relation men också om mer allmängiltiga ämnen. Den spelades 192 gånger, bland annat på Globen i Stockholm, där föreställningen bandades för Netflix.

Det var kul när de hörde av sig. De är störst på ståupp, och många av mina gamla idoler, som Richard Pryor och Amy Schumer, finns redan där. Mina tidigare shower hade bandats, och jag hade tänkt göra detsamma här, att den skulle kunna visas på någon tv-kanal, när de hörde av sig.

Skämtar om Borg

Showen, som visas med undertexter på flera språk, har kortats något inför tv-visningen – men hur gör man för att en publik i andra länder ska förstå skämt om Alexander Bard, Anders Borg och Anna Kinberg Batra? David Batra skrattar.

Det där får du fråga Netflix. Jag vet inte hur de gör med det, om det skulle vara någon i Japan eller Indien som undrar. Samtidigt är ju det mesta i showen universellt. Vi skrattar åt samma saker, det är samma grundtanke.

Batras far kommer från Indien, och David har tillbringat mycket tid där (vilket resulterat i tv-serien ”Världens sämsta indier” som kommer med en ny säsong på SVT kommande höst).

Jag var mycket i Indien förra året och gjorde en rad ståuppshower på engelska. Så nu har jag faktiskt hört från tittare i Indien som har uppmärksammat att showen kommer på Netflix.

"Våren blev inställd"

Kanalen lämnar aldrig ut några tittarsiffror till medier. David Batra är först lite tveksam till om han vill ta del av några.

Fast det vore kanske kul att få veta om det är någon i Japan som har tittat.

Intervjun med David Batra sker via telefon – den pågående coronavirusepidemin gör att han håller sig i hemmet med en hundpromenad då och då som avkoppling.

Min vår blev inställd, så nu sitter jag och jobbar med lite saker hemma, vi gör till exempel klart den nya säsongen av ”Världens sämsta indier”. Jag tittar för mycket på nyheterna på tv, jag blir irriterad på mig själv över allt nyhetsknarkande. Men det här går väl genom faser, fram till det att det kommer att bli en sorts acceptans.
Fakta: David Batra

Namn: David Batra.

Ålder: 47.

Familj: Hustrun Anna Kinberg Batra, dottern Elvira.

Yrke: Komiker, skådespelare.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med ståuppshowen ”Elefanten i rummet” på Netflix, som får premiär den 1 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Rehlin/TT