Mirakelpastorn Jens Garnfeldt hade ett budskap från Gud.

Herren hade talat direkt till honom och sagt att det fanns tio människor i församlingen som kunde ge 10 000 kronor - till Jens Garnfeldt.

När mötesdeltagarna hade öppnat sina plånböcker föll den helige andes eld över dem. "Fire!", skrek Garnfeldt, och deltagarna föll mot golvet. Musikerna spelade lovsånger medan en kvinna låg kvar mellan kyrkbänkarna och skakade som av ett epileptiskt anfall, medan Kanal 10-pastorn Owe Carlsson hängde över henne och skrek: "I Jesu namn!".

Människor grät. Människor skrattade. Flera gick fram till mannen, som påstås ha väckt döda till liv, och bad om hjälp med sina sjukdomar. Och utanför kyrkdörrarna stod hundratals människor som inte rymdes i lokalen och väntade på att den danske profeten skulle komma ut till dem.

Vi talar inte om tältmöten på 1960-talet. Vi talar inte den amerikanska södern. Vi talar om Jönköping för en dryg vecka sedan.

Jag har följt Jens Garnfeldt sedan förra sommaren. Då började jag och min kollega på Aftonbladet, Susanna Nygren, granska den kristna tv-koncernen Kanal 10. Vi avslöjade bland annat hur de varje år samlar in 20 miljoner kronor i kollekt - och att tv-pastorerna kör runt i dyra bilar för delar av pengarna.

Det var då vi som av en slump stötte på Jens Garnfeldt. Han var huvudattraktionen på Jesusfestivalen i Älmhult. Han presenterades som en dansk profet, som någon som har direktkontakt med Gud. Och han hade en fantastisk berättelse. Han påstod sig ha väckt döda till liv.

Enligt honom ska en mamma i Kenya ha bevarat sitt döda barn i tre dagar. Hon visste att den danske profeten skulle komma till hennes hemtrakter och väntade därför med begravningen. Garnfeldt säger att han ryggade tillbaka när kvinnan lade det kalla liket i hans händer. Sedan skrek han: "I Jesu namn, jag befaller livet att komma tillbaka till det här barnet." Och barnet började gråta.

Så var det i alla fall om vi ska tro Jens Garnfeldt. Vetenskapligt sett kan det han beskriver aldrig ha skett. Och trots att han ofta filmar sina möten. Trots att vi lever i en tid då var och varannan människa har en mobil i fickan. Trots det finns det ingenting som dokumenterar det han säger.

Innan ni dömer mig som en sekulär journalist, som jag har kallats av Kanal 10, så ber jag om att få presentera mig. Min pappa är präst. Min farfar är präst. Min farfars syster var en av Finlands första kvinnliga präster. Jag har arbetat som kyrkvaktmästare och konfirmationsledare. Kristendom är inte främmande för mig.

Att granska Jens Garnfeldt handlar nämligen inte om att kritisera religion, kristendom eller tron på mirakel. Frågan är inte om vi tror på Gud. Frågan är om vi tror på den danske mannen i den svarta kostymen.

När mötet i International Church i Jönköping hade pågått i två timmar avslöjade Garnfeldt att Gud hade talat direkt till honom. Och Gud hade varit väldigt specifik.

– Han sa att i kväll finns det tio människor som kan ge 10 000. Det finns över tjugo som kan ge 5 000. Det finns flera som kan ge 1 000, berättade Jens Garnfeldt.

Han bad deltagarna att lyssna på den helige ande – medan den helige ande förklarade för var och en hur stor summa de skulle skänka.

– En del av er kommer att uppfatta en summa som är svår att omfatta. Men om gud talar till dig så vet han också att han kommer att ge dig förmågan att omfatta det, sa Jens Garnfeldt.

Sedan delades det ut blanketter för autogiro ifall den heliga ande talade om större summor än någon mötesdeltagare hade råd att betala på en gång.

Om vi utgår från att Gud verkligen talar till Jens Garnfeldt och vill att vi ska skänka pengarna till honom – ja, då är det fantastiskt. Men precis som Bibeln varnar för falska profeter kan det också vara precis tvärtom. Pengarna som skänktes på mötet gick inte till fattiga eller till utlandshjälp. Nej, pengarna gick till Jens Garnfeldts egen stiftelse. Och hur de pengarna kommer att användas vet bara han själv och människorna runt honom.

Vi kan inte veta vad Jens Garnfeldt har för avsikter. Däremot vet vi att det har funnits pastorer som har gjort exakt det han gör nu och som senare har erkänt att de gjorde det för pengarna. Ett av de kändaste exemplen är den amerikanske väckelsepredikanten Marjoe Gortner. Filmen "Marjoe", där den unge predikanten avslöjar sina knep, vann en Oscar för bästa dokumentärfilm 1972.

Gortner var ateist men precis som Garnfeldt påstod han sig ha direktkontakt med Gud. Han påstod att han hade genomfört mirakel. I dokumentärfilmen avslöjar han själv hur det gick till när åkte från stad till stad för att lura kristna på pengar.

Den som ser dokumentären kommer att se närmast exakt likadana scener som de vi nu ser på Garnfeldts möten i Sverige. När ateisten Gortner ljög sig igenom sina väckelsemöten började människor tala i tungor. Människor föll mot golvet när han rörde vid dem och låg där skakande i närmast epileptiska anfall i tron att den helige ande kommit över dem.

Gortner förklarar effekten han hade på människor med ren psykologi. Stämningen han byggde upp i kyrkosalen berörde de troende. Och när de var som mest berörda tryckte han till dem med handen plötsligt och snabbt och skrek så högt han kunde: "In the name of Jesus". Människorna han rörde vid föll ihop, om inte av annat, så av ren chock. När människor faller på Garnfeldts möten rör han vid dem plötsligt och snabbt och skriker så högt han kan: "Fire!".

Efter granskningen i Aftonbladet i höstas hörde pastorer från flera delar av Sverige av sig till mig och Susanna Nygren. De tackade oss för granskningen. De tackade oss för att vi avslöjade det de själva inte vågar tala om – för att flera av deras församlingsmedlemmar tror på Jens Garnfeldt.

Nu fortsätter den danske profetens turné genom Sverige. Börjar det inte vara dags för er, som arbetar inom församlingarna, att öppet säga vad ni egentligen tycker?

Fotnot: Texten är en förkortad och uppdaterad version av en krönika som ursprungligen publicerades i Jönköpings-Posten.