Constand: "Ville att det skulle få ett slut"

Andrea Constand, målsägande i rättegången mot Bill Cosby, vittnar om hur hon var "stelfrusen" sedan den sexualbrottsåtalade komikern drogat henne och hur han förgrep sig på henne när hon var hjälplös.

Jag ville att det skulle få ett slut, säger hon.

6 juni 2017 15:23

Andrea Constand darrade på rösten när hon beskrev händelsen som ägde rum i Cosbys hem i Philadelphia 2004, medan den åtalade komikern då och då skakade på huvudet.

I mitt huvud försökte jag få mina händer och ben att röra sig men jag var stelfrusen, säger hon.

Enligt Constand träffades hon och Cosby för första gången 2002 när hon nyligen hade tillträtt som chef för Temple Universitys dambasketlag, och han var universitetets i särklass mest berömda tidigare student.

Efter en rad telefonsamtal började Cosby bjuda över Constand till sitt hem på middagar och även andra aktiviteter som jazzkonserter.

Han var en vän från Temple, någon jag litade på. Han var en mentor för mig, säger Constand.

"Slappna av"

Hon uppger att hon avvärjt Cosbys sexuella närmanden innan han förgrep sig på henne. I januari 2004 bjöd han henne hem till sig för att de skulle diskutera hennes karriärval. Den kvällen erbjöd han henne tre blå piller som han kallade för hennes "vänner" och som skulle hjälpa henne "slappna av".

Hon frågade honom om det var örtmedicin och han nickade, enligt vittnesmålet.

Jag sade "jag litar på dig" och svalde pillren, säger hon.

Efter övergreppet kände hon sig förnedrad och återvände till komikerns hem den påföljande kvällen för att fråga vad för sorts piller hon fått, men fick inget svar.

Jag insåg då att han aldrig skulle säga vad han gett mig, säger hon.

Liknande berättelse

Berättelsen liknar den som Kelly Johnson, det första vittnet i rättegången, delade med sig av.

Hon säger att hon avstod från att berätta om hur Cosby drogade och förgrep sig på henne av rädsla för att ingen skulle tro henne om hennes ord ställdes mot "världens största kändis".

Cosby står inte åtalad för något brott mot Johnson, men åklagarsidan använder hennes vittnesmål för att försöka visa att brottet han är åtalad för – att han ska ha drogat och förgripit sig sexuellt på Andrea Constand – följer ett mönster av tidigare liknande händelser.

Kelly Johnson vittnar om att Cosby gav henne ett piller för att "slappna av" när hon träffade honom 1996. Hon förlorade medvetandet, och när hon sedan vaknade var hon delvis avklädd och Cosby tvingade henne att vidröra hans kön.

Jag var förnedrad och skamsen och väldigt rädd, eftersom jag bar på en hemlighet om världens största kändis vid den tidpunkten. Mitt ord stod mot hans, säger Johnson.
Fakta: Cosby-rättegången

Bill Cosby anklagas för att ha drogat och ofredat Andrea Constand i komikerns hem i Montgomery county, Pennsylvania, 2004.

Constand och Cosby har tidigare förlikats i ett civilrättsligt mål 2006, men 2015 togs fallet upp igen när nya bevis hade framkommit.

Ett 60-tal kvinnor har anklagat den i dag 79-årige Bill Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Nästan alla uppger att de blivit drogade. Tidsperioden för de påstådda händelserna sträcker sig från 1965 till 2008.

Åklagarna valde ut 13 kvinnor och bad domaren att ta med deras vittnesmål som del av bevisföringen, detta för att kunna styrka att Cosbys beteende är ett mönster.

Men bara en, vars namn inte är offentliggjort, godkändes. Hennes vittnesmål kommer att tas upp i rättegången. Domaren Steven O'Neill säger att han fattade beslutet baserat på "noggrant övervägande av bevisvärdet."

De inledande förhandlingarna har varit långa och snåriga. Cosbys advokater har bland annat hävdat att komikern är i det närmaste blind och därför inte kan åtalas.

Juryn består av tolv personer, sju män och fem kvinnor.

Bill Cosby nekar till anklagelserna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!