Brett utbud på populär kulturnatt

Vad sägs om bosnisk folkdans, storbandsjazz eller finskt julbord? Motala bjöd på ett enormt smörgåsbord när det gällde kultur och gemenskap under Kulturnatten. "Här förenas människor och man skapar band som man aldrig hade fått chansen till innan" säger Zlatko Avdaqic, ordförande i Bosniska föreningen Ljiljan i Motala.

29 oktober 2017 10:00

Startskottet gick redan under lördagsförmiddagen och många valde att festa enda in på småtimmarna.

– Det är sjätte året i rad vi kör en internationell folkdansfestival och det är alltid lika kul. I år passade det jättebra att ha den under Kulturnatten, berättar Zlatko Avdaqic.

I gamla Folkets hus hade folk från bland annat Arboga, Norrköping och Värnamo samlats för att delta.

– Vår festival har blivit en samlingspunkt oavsett hur gammal man är, var man kommer ifrån eller hur många man känner. Här förenas människor och man skapar band som man aldrig hade fått chansen till innan. Vi hör ofta folk som längtar till att det ska bli höst och att de ska få åka till Motala, säger Zlatko.

Några som spenderade kvällen ute i höstkylan istället för på ett svettigt dansgolv var Norrköpingsbandet The Old Spares som spred sin musik över hela stan med konceptet "Ring så spelar vi!"

– Vi har gjort det här sedan 2011 tror jag. Ikväll har vi lite fasta speltider men däremellan kan folk helt enkelt ringa till oss och så kommer vi till dem och spelar, säger Rory Orman, gitarrist och sångare.

Med hjälp av sin skåpbil både syns och hörs trions "expressblues" som de själva kallar den.

– Det är ett lite smidigare och roligare koncept. Först och främst så behöver vi inte bära in grejerna på en scen utan vi har allt här i bilen och sedan blir det ju lite av ett överraskningsmoment för de som passerar och hör oss. De flesta brukar bli väldigt glada, säger Samuel Castro, trummis.

Förutom sång, dans och musik höll bland annat Gryningen barn- och ungdomsteater en föreställning på Charlottenborgs slott, där fanns även spökvandringar för den som kände för att bli lite skrämd. I Motala konsthall kunde man passa på att skicka en burk med mod och medmänsklighet till världens ledare i Sira Jokinen Lisse och Danko Lisse Cruz utställning med samma namn.

Inför ett fullsatt Folkets hus värmde kulturskolans Motala Odd upp scenen inför Motala storbands konsert tillsammans med Hanna von Spreti.

– Femtio år tillsammans som storband, kan ni tänka er. Visst är det fantastiskt, inledde Lena Tjäder Smith innan konserten brakade loss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa